Akcie, měny & názory Jany Steckerové: Inflace dotlačí ECB k dalším krokům

Na dnešním zasedání ponechá Evropská centrální banka úrokové sazby i parametry programu kvantitativního uvolňování zřejmě beze změny. Zveřejní ale svoji novou prognózu i hodnocení ekonomické situace jejím hlavním ekonomem Philipem Lanem. Ten již minulý týden zasadil ránu euru, když prohlásil, že na „síle měny záleží“.

Společná evropská měna tak v následujících dnech ztratila necelá dvě procenta a z výšin těsně pod 1,20 USD/EUR se sesunula na 1,18 USD/EUR. To, že její vzestup byl v posledním období příliš rychlý, jsme se domnívali i my. S jejím několikaletým postupným posilováním ale naše prognóza počítá. Úroveň 1,20 USD/ EUR podle nás zdolá v prvním kvartálu příštího roku, ve třetím kvartálu roku 2021 se bude pohybovat kolem 1,25 USD/EUR.

Čtvrteční zasedání ale euru na silnější úrovně zřejmě nepomůže, spíše naopak. Nová prognóza z dílny ECB by mohla přinést revizi HDP pro letošní třetí kvartál směrem nahoru. Červnový odhad počítal s růstem ekonomiky eurozóny o 8,3 procenta mezikvartálně, přičemž naše prognóza je skoro dvojnásobná. Vylepšen by tak mohl být i celý rok 2020.

Obavy ECB budí především inflace. Ta se stále pohybuje hluboko pod jejím cílem, přičemž nová prognóza může přinést další revizi směrem dolů. Inflace tak bude tím, co ECB nakonec donutí, aby stávající pandemický program nákupů aktiv (PEPP) rozšířila o dalších 500 miliard eur a prodloužila ho do konce příštího roku.

Toto rozhodnutí oznámí pravděpodobně v říjnu nebo prosinci. Nárůst tržních eurových sazeb tak bude pravděpodobně komplikovanější, než se původně zdálo. I nadále ale zůstává naším základním scénářem včetně nárůstu sklonu celé křivky.

Autorka je analytičkou Komerční banky