Hranice by měly zůstat zavřené ještě rok, míní Zeman. Přitom se chystá na cestu do Moskvy

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 (19. 4. 2020)

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Frekvenci 1 (19. 4. 2020) Zdroj: Jiří Ovčáček / Twitter

Zeman o koronaviru v Partii na Primě: Roušku si musel opravovat častěji, lezla mu i do očí
2
Fotogalerie

Hranice by měly být uzavřené jeden rok, myslí si prezident Miloš Zeman. Lidem doporučil vychutnat krásy české krajiny. Sám plánuje léto trávit znovu na Vysočině, řekl to v rozhlasovém pořadu Press klub na Frekvenci 1. V září se však Zeman chystá do Moskvy na odložené oslavy 75. výročí konce druhé světové války.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v březnu uvedl, že cestování by mohlo být omezeno rok či dva. Neomezené cestování není podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) otázkou letošní letní sezony. Češi by mohli případně vyjet do vybraných zemí s nízkým rizikem nákazy. Mohlo by to být Chorvatsko nebo Slovensko.

„Trvale zastávám názor, že by hranice měly být uzavřeny rok, nikoliv dva roky, a to proto, aby výjezd nevyvolal vlnu epidemie, což se může stát zejména, když vyjíždíte do zemí, kde ta epidemie ještě neskončila,“ uvedl Zeman.

Podle svých slov přitom potvrdil ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, že se zúčastní odložených oslav 75. výročí konce druhé světové války v Moskvě. "Já jsem přijal pozvání pana prezidenta Putina a předpokládám, že tato slavnost se místo 9. května uskuteční v září. Dává to i logiku, protože v září skončila druhá světová válka, 9. května skončila pouze válka v Evropě," řekl Zeman.

Cestovní kanceláře, hotely a další podnikatelé v cestovním ruchu žádají vládu, aby uvedla alespoň předběžné termíny otevření hranic. Vývoj v tuzemsku ani okolních státech však podle kabinetu zatím nelze předvídat. „Dnes nevíme, jestli přijde druhá nebo třetí vlna. Můžeme to nějak plánovat, ale moudřejší budeme na konci května,“ řekl v sobotu Vojtěch.

Kromě Chorvatska a Slovenska je příznivá situace podle cestovních kancelářích také v Bulharsku. O dvoustranných dohodách o výměně turistů by se podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže mohlo jednat také s Řeckem, Thajskem, Vietnamem nebo Maledivami.

V ČR platí od 16. března omezení volného pohybu. Opustit hranice lze jen v odůvodněných případech.