Johnson & Johnson odkládá distribuci vakcíny proti covidu v Evropě. Šetří případy krevních sraženin

Zdroj: Reuters

4
Fotogalerie

Společnost Johnson & Johnson kvůli vyšetřování vzácných případů krevních sraženin ve Spojených státech odkládá distribuci své vakcíny proti koronaviru v Evropě, píší to světové agentury.

„Vyhodnocujeme tyto případy s evropskými zdravotnickými úřady,“ uvedla americká firma. „Rozhodli jsme se distribuci vakcín v Evropě odložit,“ dodala společnost. Server Politico napsal, že v Evropské unii se vakcína měla začít používat už tento týden a do konce června mělo do sedmadvacítky dorazit 55 milionů dávek.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) kvůli zkoumání vzácných případů sraženin u lidí naočkovaných vakcínou od firmy Johnson & Johnson doporučily v USA imunizaci tímto přípravkem pozastavit.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek oznámila, že vakcínu od společnosti Johnson & Johnson přezkoumává kvůli čtyřem zaznamenaným případům krevních sraženin u osob očkovaných touto látkou.

Dnešní oznámení společnosti Johnson & Johnson označuje Politico za další ránu pro vakcinační plány jednotlivých zemí EU zejména poté, co mnoho z nich omezilo používání preparátu od společnosti AstraZeneca kvůli několika podobným případům vzniku krevních sraženin.