Nových případů COVID-19 je více než v předchozích týdnech

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Testování na covid-19 v Kateřinské zahradě
2
Fotogalerie

Za sobotu už přibylo podle údajů v Česku 126 nově potvrzených případů nemoci COVID-19. To je více, než činily v předchozích týdnech po většinu dní přírůstky za celých 24 hodin. Za poslední měsíc byl denní přírůstek vyšší, nebo stejný jako zatím dnes jen ve třech dnech. 

Nová čísla zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Denní nárůsty případů v posledních týdnech značně kolísají kvůli cílenému testování lidí v lokálních ohniscích nemoci. 

Celkový počet zaznamenaných případů nákazy koronavirem od března, kdy se v Česku objevili první nakažení, činí aktuálně 11.164. Dnes také vzrostl počet zemřelých s COVIDem-19 o tři na celkových 349.

Už v pátek byl denní nárůst počtu nakažených mimořádný. Přibylo 168 nových případů nemoci COVID-19. To byl nejvyšší denní přírůstek od 11. dubna. V současnosti jsou největší lokální ohniska například v dolech na Karvinsku nebo ve firmě na výrobu součástek pro automobily na Liberecku.

V pátek ráno například hygienici zahájili další plošné testování pracovníků těžební firmy OKD na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku. Evidovali tam podle informací z pátečního odpoledne už 167 nakažených a dalších 85 na dole ČSM-Jih.

Denní přírůstky potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku v poslední době opakovaně prudce stoupaly a klesaly. Třeba v polovině června se nárůst držel pod 50 případy za den, ale 18. a 19. června náhle vzrostl na zhruba 120 případů. Poté zase okamžitě klesl na desítky případů denně a ve středu 24. června znovu stoupl až na 127 nakažených za den.

V Moravskoslezském kraji se nákaza objevila na několika dolech, kromě dolů ČSM také na dole Darkov. Další lokální ohnisko se nedávno objevilo v Libereckém kraji v podniku na výrobu automobilových součástek Magna Exteriors (Bohemia).

Právě Karvinsko v Moravskoslezském kraji a Liberecko mají rovněž nejvyšší podíl nových případů covidu-19 za posledních sedm dní k počtu obyvatel. Na Karvinsku připadá za uplynulý týden asi 92 nových případů na 100 tisíc obyvatel a na Liberecku přes 17 případů na 100 tisíc obyvatel.

Počet provedených testů na koronavirus v pátek stoupl oproti čtvrtku zhruba o tři stovky na 3995. Zvýšil se také podíl potvrzených případů nákazy na počtu testů, a to ze čtvrtečních 2,51 procenta na 4,21 procenta.

V pátek stoupl i počet zemřelých lidí nakažených koronavirem. Přibylo jedno úmrtí a další tři dnes, takže zemřelých s covidem-19 bylo celkem v Česku zaznamenáno 349. Od přelomu května a června také postupně roste aktuální počet nemocných, tedy počet zaznamenaných případů COVIDu-19 po odečtení vyléčených a zemřelých. Nemocných je nyní přes 3000. Z nemoci se vyléčilo zhruba 70 procent nakažených. U většiny z nich má nemoc lehčí průběh, v nemocnicích je podle webu ministerstva v současnosti 122 lidí s COVIDem-19.