Počet zájemců o první dávku očkování se za týden zdvojnásobil. Očkovací centra mají napilno

Fronta na vakcínu na pražském Hlavním nádraží

Fronta na vakcínu na pražském Hlavním nádraží Zdroj: ČTK

Covid pas a aplikace Tečka
Fronta na vakcínu na pražském Hlavním nádraží
Fronta na vakcínu na pražském Hlavním nádraží
Zájem o očkování roste. Lidé využívají očkovacích center, kam mohou přijít bez předchozí registrace.
Fronta u očkovacího centra v nákupním centru Olympia v Brně.
6
Fotogalerie

Nová vládní opatření, například zpoplatnění preventivních testů na covid nebo zkrácení platnosti negativních výsledků, zvýšilo podle zástupců očkovacích středisek zájem o první dávku očkování nebo očkování bez předchozí registrace. Počet očkovaných vzrostl i kvůli značnému zájmu o třetí dávku.  „Hnacím motorem pro růst počtu očkovaných je negativní motivace,“ uvádí mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl. 

Počet nakažených začal rapidně růst na začátku října, což je podle některých pracovníků v očkovacích centrech jeden z faktorů velkého zájmu o očkování. Lidé však začali využívat očkování bez registrace a mají zájem o třetí dávku. Zájem o ni se zvýšil mimo jiné i proto, že se zkrátila lhůta pro přeočkování třetí dávkou z osmi měsíců na šest.

Během jednoho týdne, přesněji od středy 20. října do úterý 26. října, se počet očkovaných první dávkou téměř zdvojnásobil. Minulý týden ve středu své první očkování dostalo 4669 lidí. Téměř o týden později v úterý už jejich počet vzrostl na 10 157. 

Ve frontách, které se teď tvoří před očkovacími centry, jsou lidé v různých věkových kategoriích a nevidíme značný rozdíl mezi seniory a mladší populací. Příkladem může být 21. říjen, kdy poprvé od začátku měsíce výrazně vzrostl počet očkovaných první dávkou. Ve věkové skupině do čtyřiceti let se ten den dalo poprvé očkovat 3975 lidí a nad čtyřicet let 3514 lidí.

„Rostoucí zájem od poloviny října jsme předpokládali. Zahájili jsme očkovací kampaň s celebritami a pozitivní cestou se nám dodnes podařilo přesvědčit přes padesát procent populace,“ uvádí Köppl. Dodává, že obdobně přistupují k očkovacím kampaním zahraniční kolegové. „Všichni se shodujeme, že v současné chvíli je hnacím motorem k očkování negativní motivace,“ říká Köppl.

Zpoplatnění testů a bezinfekčnost v restauracích

Za takovou motivaci lze označit například zpoplatnění testů nebo kontrolu dokladů o bezinfekčnosti v restauracích. „Velmi nás potěšilo, že mnoho provozovatelů restaurací kontrolovalo doklad o bezinfekčnosti i bez jakéhokoli nařízení, protože vědí, že to je nutné,“ uvádí Köppl.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka se tak ale sníží návštěvnost a vláda by podle něj tento stav měla restauratérům kompenzovat a zařadit je za určitých podmínek do programu Antivirus, který má podpořit zaměstnanost.

Aktuální vládní opatření proti koronaviru >>>

Rostoucí počet zájemců o očkování potvrzuje i praktická lékařka z Hořovic, která si nepřála být jmenována. „Co zkrátili ten interval po druhé dávce na šest měsíců, tak všichni volají a ptají se. Především jsou to ale starší lidé, což je logické, protože jsou v tom šestiměsíčním okně,“ říká lékařka. Zároveň chválí posílání informativních esemesek ze strany ministerstva zdravotnictví, ve kterých se doporučuje očkování třetí dávkou s tím, že v případě zájmu je třeba kontaktovat praktického lékaře. 

„Je to nejjednodušší cesta, lidé se nemusejí nikde registrovat. Pro nás to je spousta práce navíc, ale nějak se s tím popereme. Jiná cesta než očkování není, takže tu práci nějak musíme zvládnout,“ dodává lékařka. Dosud prý ale nezaregistrovala výrazný počet zájemců teprve o první dávku, nicméně říká, že se to může změnit s prvním listopadem, kdy se zpoplatní preventivní testy.

Třetí dávka očkování už je k dispozici

Zatímco počet zájemců o očkování třetí dávkou roste, covidová linka 1221 s náporem zájemců o informace začíná bojovat. Věra Štechrová z Českého rozhlasu napsala příspěvek na Twitter o tom, že se marně snažila na linku dovolat. 

„Covid linka 1221 ještě funguje? Zvoní to, nikdo to nebere a pak se vypne. Vyzkoušeno za vás – mnohokrát. Možná by se teď zase docela dost hodila. Dovolal jste se tam v poslední době někdo?“ napsala na Twitter Štechrová.

 

Záležitost s přetíženou covidovou linkou vysvětluje mluvčí ministerstva zdravotnictví Daniel Köppl tím, že operátorům volají převážně starší lidé, kterým se pracovníci snaží vše důkladně vysvětlit. „Komunikace teď trvá mnohdy déle, a tak se může stát, že se hned nedovoláte. Nicméně na covidovou linku se například předevčírem dovolalo přes deset tisíc lidí,“ objasňuje Köppl.

V úterý v Česku přibylo 6274 potvrzených případů, téměř dvakrát více než před týdnem. Poprvé od dubna tak denní počet nově nakažených překonal hranici šesti tisíc. Opět se zvýšil počet hospitalizovaných, s koronavirem je v nemocnicích 1146 lidí. V těžkém stavu je 166 pacientů, podobně jako v pondělí. Na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 246 nakažených, incidenční číslo se od úterý zvýšilo o 29. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. 

Covid pas a aplikace Tečka

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub