Bitcoin se oklepává z mohutného propadu. O desítky procent už zase roste parodický dogecoin

Propady o 15 procent nejsou ve světě kryptoměn výjimečné.

Propady o 15 procent nejsou ve světě kryptoměn výjimečné. Zdroj: profimedia

Cena dominantní kryptoměny bitcoin mírně roste, avšak zatím se jen marně snaží dostat zpátky nad 60 tisíc dolarů, kde byla ještě v sobotu. Během neděle kurz bitcoinu odepsal 15 procent. Šlo o největší mezidenní propad za dva měsíce, podle analytiků byla důvodem zejména přehřátost trhu. Turbulence krátce přibrzdily i parodickou kryptoměnu dogecoin, její cena ale v pondělí dopoledne rostla o téměř 30 procent.

Během neděle se kurz bitcoinu zřítil ze 60 tisíc dolarů na zhruba 51 tisíc dolarů, následně začala cena virtuální měny mírně růst až na aktuálních zhruba 57 tisíc dolarů.

Podobně klesly i další digitální měny včetně druhého nejrozšířenějšího etheru. Celková kapitalizace kryptotrhu de facto přes noc spadla o 300 miliard dolarů na 1,9 bilionu dolarů, ukazují data portálu CoinMarketCap.

„Ze zpětného pohledu to bylo nevyhnutelné. Investoři byli až příliš nadšeni ze vstupu Coinbase na burzu. Digitální měny jako XRP či dogecoin ohromně rostly. To všechno byla znamení, že došlo k přehřátí trhu,“ napsal zakladatel fondu Galaxy Digital Michael Novogratz.

Sledujte aktuální kurz populárních kryptoměn >>>

Za pravdu mu dal i ředitel analytické sekce výzkumné a poradenské společnosti The Block Vavřinec Čermák. „Pro všechny, kdo hledají nějaké vysvětlení: korekce jsou po masivních nárůstech přirozené. Víkendy, kdy se na trhu nachází méně likvidity, jsou pro korekce ideální dobou. Stačí nějaká hloupá záminka k vystrašení traderů a jdeme dolů,“ napsal expert.

Uspíšit rozhodnutí o prodeji virtuálního jmění mohla u některých investorů nepotvrzená informace kolující Twitterem, že američtí regulátoři vyšetřují několik finančních institucí kvůli údajnému praní špinavých peněz s využitím kryptoměn.

Oporu v realitě však tato zpráva nenašla. Pochybnosti budil i zdroj této informace, v případě twitterového účtu FXHedge by nešlo o první případ lživého sdělení. Následné rozptýlení obav z dalšího tažení regulátorů proti kryptoměnám mohlo přispět k tomu, že se trh začal relativně rychle oklepávat.

Patrné je to mimo jiné na ceně digitální měny dogecoin, kterou Novogratz kritizuje kvůli tomu, že prý postrádá jakékoliv smysluplné využití.

Pochybné je i možné postavení dogecoinu coby sběratelského předmětu, neboť počet těchto „mincí“ není na rozdíl od bitcoinu a dalších kryptoměn zastropován. Dogecoin však na sebe v závěru minulého týdnu strhl pozornost zhodnocením o stovky procent za 24 hodin a svým proniknutím do první pětky kryptoměn seřazené podle jejich tržní kapitalizace.

TELEGRAFICKY O BITCOINU. Připomeňte si, na jakých principech kryptoměna funguje: