Cenou bitcoinu na sociálních sítích nejvíce zmítají outsideři, tvrdí studie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Bitcoin za poslední čtyři roky vystoupal z několika stovek dolarů na současnou hodnotu okolo 6500 dolarů, uvedená částka je ale značně kolísavá. Akademik Feng Mai z amerického Stevensova technologického institutu ve své studii tvrdí, že na vývoji ceny nejrozšířenější kryptoměny se podílejí i příspěvky uživatelů sociálních sítí.

Výzkumníci zjistili, že cena bitcoinu a mnohá vyjádření na sociálních sítích jsou vzájemně propojené. „Může to znít jako intuitivní konstatování, ale pozitivní nálada táhne cenu bitcoinu,“ tvrdí podle serveru phys.org Feng Mai. Jeho tým nicméně počítal také s tím, že popsaná souvislost může fungovat oběma směry, tedy i tak, že nálada uživatelů přímo souvisí s vývojem kryptoměn.

Mai ale na základě svých poznatků vliv uživatelů sociálních sítí na vývoj ceny kryptoměn rozhodně nevylučuje. Hodnota kryptoměny, respektive nálada investorů, se ovšem údajně mnohem více odvíjí od nepříliš častých sdělení zástupců takzvané mlčící většiny než uživatelů, kteří se nechávají hojně slyšet.

„Tito 'hlasití' jedinci mohou sledovat své vlastní zájmy a agendu čistě proto, že sami mají v kryptoměnách peníze. Čili pokud většina příspěvků pochází od lidí, kteří nemohou být nestranní, nelze brát tyto názory jako hodnověrný odraz hodnoty virtuální měny," vysvětluje Mai.

V této souvislosti pak prý mají výrazně vyšší potenciální vliv na cenu bitcoinu a rozhodování investorů vyjádření lidí, kteří se z pohledu kryptoměnové komunity nacházejí de facto v roli outsiderů. 

Profesor Feng Mai analyzoval souvislost mezi cenou bitcoinu a vyzněním příspěvků na populárním diskusním serveru o kryptoměnách Bitcointalk. Výzkumníci rovněž sesbírali více než tři miliony tweetů s tematikou bitcoinu. Diskuse kolem kryptoměn pak porovnali s vývojem ceny nejznámější kryptoměny.

Získaná data pak ukázala, jak výše zmíněné skupiny "komentátorů" ovlivňují hodnotu bitcoinu. „Toto je první velké statistické šetření, které dokazuje, že sociální média a ceny bitcoinu jsou skutečně propojeny," dodal autor studie Mai.

Nejde ale o první akademickou analýzu fenoménu ceny bitcoinu. Již dříve studie britské Warwick Business School konstatovala, že u vývoje ceny kryptoměn nelze hledat souvislost s existujícími ekonomickými ukazateli. Je tak údajně závislá čistě jen na náladě investorů.