Alexandrovci odstartovali na Vysočině

Alexandrovci rozjásali jihlavský Horácký zimní stadion. Ze šesti a půl tisíce míst na stadionu jich mnoho volných nezůstalo.

Úvodní koncert českého turné ruského armádního souboru Alexandrovci v Jihlavě sledovalo v sobotu několik tisíc diváků. Na Horáckém zimním stadionu se publiku představilo kolem 140 hudebníků, zpěváků a tanečníků, kteří nabídli i osvědčené hity Kaťuša a Kalinka. Unikátní umělecké těleso během následujícího týdne ještě zavítá do Lokte u Karlových Varů, Prahy, Pardubic, Olomouce a Ostravy.
„Jsme velice potěšeni zájmem diváků po celé republice. Určitě ještě je šance sehnat nějakou vstupenku, ale lepší místa už jsou vyprodaná,“ uvedla Miroslava Šimková z pořadatelské agentury Ticket Art.
Na jihlavském pódiu se zpěváci a tanečníci objevili v kostýmech letců, tankistů, námořníků a dalších vojenských profesí. Kvalitní umělecké výkony byly spojeny s jedinečnou choreografií. Jako hosté zazpívali Eva Pilarová a Petr Kolář. Poprvé se na zahraničním vystoupení představili také Mladí Alexandrovci, kteří vznikli před dvěma lety. Tvoří je 18 zpěváků ve věku od šesti do 18 let.
Kapacita jihlavského zimního stadionu je 6500 návštěvníků. Ceny vstupenek se pohybovaly od 290 po 1390 korun. Vyprodána byla všechna místa k sezení. Před zahájením koncertu se daly koupit už jen nejlevnější vstupenky do sektorů pro stojící diváky. Příprava zimního stadionu před koncertem si nevyžádala takřka žádné technické zásahy, pouze byla odstraněna ochranná skla kolem hrazení. Kvůli ozvučení byla dovezena zvuková aparatura, kterou využívá například rocková skupina Kabát.
Legendární Alexandrovci se veřejnosti poprvé představili v roce 1928. Tehdy se jmenovali Soubor rudoarmějské písně a tvořilo ho 12 mužů. Soubor založil hudební skladatel, dirigent, sbormistr a pedagog Alexandr Vasiljevič Alexandrov, mimo jiné autor sovětské i současné ruské státní hymny, který stál v jeho čele až do své smrti v roce 1946. Od té doby nese proslulý soubor jeho jméno - Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova. Dnes má 200 zaměstnanců. Skládá se z orchestru, pěveckého a tanečního sboru a ve vyprodaných sálech sklízí bouřlivé ovace po celém světě. Českou republiku již soubor navštívil několikrát.