Ceny bytů během dvou let klesly o desetinu

Bytový dům - ilustrační foto

Bytový dům - ilustrační foto

Pokles cen nemovitostí se ani v minulém roce nezastavil. Za poslední dva roky tak například klesla cena 2+1 průměrně o 10 procent. Největší propad cen se uskutečnil v Praze, naopak překvapivě žádný vliv na cenu nemovitostí neměla krize v Jihomoravském kraji.

Pokud se podíváme na jednotlivé kraje, největší pokles ceny zaznamenala Praha, a to až 400 tis. korun na byt 2+1. V procentuálním vyjádření ale pokles cen v Praze za poslední dva roky není tak výrazný, ceny bytů 2+1 klesly o 15 procent. Oproti celorepublikovému průměru pak jde o pouhých pět procent. Zajímavá situace nastala v Jihomoravském kraji, kde jako v jediném místě v republice ceny neklesaly.

Silnější pokles cen lze očekávat na sídlištích a okrajových částech měst, kde skupiny obyvatel poptávajících tento druh nemovitostí jsou nejvíce postiženy zvýšením DPH, cen energií, snížením reálné mzdy a zvyšující se nezaměstnaností. Naopak kupní síla obyvatel poptávající lukrativnější čtvrtě se výrazně nemění, stejně tak tento druh kupujících vidí na prvním místě kvalitu nemovitosti, proto ceny v „dobrých“ čtvrtích klesnou málo či budou stagnovat.

Hypotéka vychází levněji než většina pronájmů