Češi podlehli Rusku a stále nemají jisté čtvrtfinále

Hokej

Hokej Zdroj: CTK

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa ve Stockholmu s Ruskem 0:2 a stále nemají jistý postup do čtvrtfinále. Sborná naopak definitivně potvrdila prvenství v základní skupině B.

Sborná vítězsvím definitivně potvrdila prvenství v základní skupině B. Vítěznou branku vstřelil už ve 24. vteřině utkání Alexandr Pěrežogin a ruský náskok pojistil v úvodu třetí části Jevgenij Malkin. Gólman Konstantin Barulin žádný z českých pokusů za svá záda nepustil. Poslední zápas ve skupině tým trenéra Aloise Hadamczika v úterý od 16:15 s Německem.

Češi nastoupili bez nemocného beka Němce, Rusové postrádali potrestané zadáky Kalinina a Jemelina. Sborná se ujala vedení už po necelé půlminutě, když zůstal za brankou u levé tyče nepokrytý Pěrežogin, který si vybruslil do výhodnější pozice a zasunul puk za Kováře.

V úvodu druhé částí prověřili Barulina Krajíček a Novotný, následně hrál český tým přesilovku při trestu Birjukova, ale sborná se ubránila. Jediný nebezpečný pokus si připsal Blaťák. Rusové mohli zvýšit ve 27. minutě, kdy po Pěrežoginově přihrávce minul u levé tyče Popov. V polovině utkání se snažil Erat překvapit zpoza branky Barulina, ale ten si puk do branky nesrazil.

Po vyloučeních Erata a Krajíčka šli Češi po závěrečné třetiny na 41 vteřin v oslabení tří proti pěti a Rusové tři vteřiny po Eratově návratu na ledě navýšili vedení. Popovovu střelu ještě Kovář vyrazil lapačkou, ale následně Malkin zakončil do odkryté branky.

Hadamczikův výběr se marně tlačil za vyrovnáním a musel čelit i nebezpečným výpadům především Malkinova útoku. Při trestu hvězdy Pittsburghu se pak český tým neprosadil. Barulin držel čistý štít i po závaru v 54. minutě, kdy dorážel Hemský. Kovář vzápětí vychytal při hře čtyř proti čtyřem Žerděva.