CETELEM obnovil pronájem v pražském Anděl City

Přední poskytovatel nebankovních finančních služeb a úvěrových produktů, společnost CETELEM ze skupiny BNP Paribas, prodloužil nájemní smlouvu na zhruba 5000 m2 kancelářských ploch v administrativním centru Anděl City. V této moderní budově na pražském Smíchově působí od roku 2006 a kromě zákaznického centra se zde nachází i vedení celé společnosti. V Anděl City je CETELEM s 75 % podílem na celkové kapacitě ploch klíčovým nájemcem. Nájemce při jednání s vlastníkem budovy zastupovala poradenská společnost DTZ.

Tým Tenant Representation DTZ pracoval na této renegociaci od léta 2010, tedy asi 2,5 roku před vypršením nájemní smlouvy. S ohledem na dostatečnou časovou rezervu přicházelo v úvahu několik variant, včetně stěhování do jiného objektu postaveného na míru nájemci v roce 2013. „Nakonec se nám ale podařilo s pronajímatelem vyjednat takové podmínky, které vyhovují i potřebám a představám CETELEM,“ komentuje transakci Václav Bouček, vedoucí oddělení Tenant Representation DTZ, která členům skupiny BNP Paribas poskytuje poradenské služby již několik let.

„Jsme rádi, že se podařilo úspěšně završit všechna jednání a můžeme dál působit v objektu, na který si zvykli naši klienti i zaměstnanci a který zaručuje moderní a komfortní provoz. To samé platí pro skvěle dostupnou lokalitu pražského Anděla,“ doplňuje Zdeněk Jeřábek, ředitel nákupu a logistiky společnosti CETELEM ČR a.s.

Podle DTZ se přejednání smluv v roce 2011 podílela na celkovém objemu transakcí zhruba 30 %. Důvodem byl jednak nižší počet nájemních smluv uzavíraných na nové kancelářské prostory, jednak ukončení mnoha nájmů z období let 2005–2007. „Klíčovým faktorem však byla absence nových kancelářských projektů. Kvůli tomu došlo k významnému posílení pozice nájemců, kdy se vlivem ekonomické krize otevřel prostor pro vyjednávání o výši nájemného,“ vysvětluje Lenka Šindelářová z oddělení Consulting & Research DTZ.