Cortana od Microsoftu míří do Británie nebo i Číny

šéf Microsoftu Satya Nadella.

šéf Microsoftu Satya Nadella. Zdroj: Microsoft

Americký výrobce softwaru Microsoft představí v Číně, Británii a několika dalších trzích novinku - aplikaci Cortana, o níž mluví jako o "osobní asistentce". Firma doufá, že se jí podaří proniknout na trh ovládaný konkurenčními firmami Apple, Google a další.

Uživatelé v Číně a Británii si v následujcích týdnech budou moci povídat se svým telefonem o tom, co je zajímá (nebo o tom, co si Microsoft myslí, že je zajímá). Dopomůže jim k tomu nová aplikace pro přístroje s operačním systémem Windows 8.1. Oznámil to ve středu viceprezident americké firmy pro operační systémy Joe Belfiore, jehož citovala agentura AP.

Fotbal a smog

Pro oznámení novinky si Belfiore příznačně vybral Peking - Čína je jedním z pouhých dvou trhů, kam Microsoft uvede ostrou alfa verzi aplikace. Na Novém Zálandě, v Austrálii a Indii bude dostupná pouze zkušební beta verze a ostatní trhy včetně České republiky si budou muset počkat.

Asistentka Cortana má umět rozpoznávat lidský hlas v jazyce daného trhu. V Číně bude mluvit mandarínsky, v Británii anglicky s britským přízvukem (co si počnou Skotové, agenturní zprávy nezmiňovaly). Kromě toho bude naplněna informacemi, o nichž si Microsoft myslí, že jsou pro uživatele relevantní - v Británii bude například sledovat fotbalovou Premeier League, zatímco v Číně se bude věnovat smogovému zpravodajství.

Trh očekává nvou aplikaci se smíšenými pocity. Na jedné straně je to ze strany Microsoftu odvážný krok do neznáma, na straně druhé má Cortana již při svém zrodu mnoho omezení. Nejzávažnějšími z nich jsou právě nákladná lokalizace, jež ztěžuje dobývání různých trhů, a skutečnost, že funguje jen na přístrojích s Windows 8.1.

Kudy dál?

Kromě toho Cortana dále komplikuje specifický nový problém Microsoftu: není jasné, jakou cestou se firma chce vydat, napsal například komentátor americké publikace pcworld.com Mark Hachman. Spolu se zprávou o asistentce Cortaně totiž firma oznámila, že naváže spolupráci s několika výrobci mobilního hardwaru (ačkoli letos převzala finskou Nokii, někdejší jedničku na trhu mobilních telefonů).

Na jedné straně firma chce zlevnit právě poslední velký produkt Nokie, telefony Lumia. Na druhé straně se chce udržet na špici výrobců fotoaparátů/kamer v dražším segmentu trhu.