DHL se chystá na novou sezonu

Volejbalisté DHL Ostrava omladili mužstvo, ale trenér Jaroslav Tomáš chce přesto uhrát semifinále.

Třetí tým posledního ročníku volejbalové Extraligy DHL Ostrava vstoupil koncem července do letní přípravy na novou sezonu. „Kádr je pohromadě až na pár vyjímek. Zatím s námi není libero Jan Václavík a nahrávač Juraj Zaťko, kteří budou hrát na mistrovství Evropy v Turecku, kde postoupili Češi i Slováci. No a jako už tradičně chybí Přemysl Kubala, který vždy v létě má beachvolejbalovou sezonu,“ řekl trenér DHL Ostrava Jaroslav Tomáš.

Právě Kubala, který je hrajícím asistentem a vypomáhá Tomášovi při hře, získal před několika dny titul mistra republiky v plážovém volejbale v Brně se spoluhráčem Petrem Benešem. Ostravští volejbalisté mají za sebou už i dva přípravné turnaje. „První turnaj jsme hráli v Pecce, kde startovalo deset týmů a i jiná extraligová mužstva. Na začátek to bylo dobré. I když jsme nebyli kompletní a nemůžu čekat zázraky, tak jsme skončili na pátém místě. Poté jsme se přesunuli do Chlumce nad Cidlinou, kde startovali jenom extraligové mančafty a skončili jsme taky pátí,“ prozradil Tomáš. Ostravané chtějí uhrát semifinále

Trenér Tomáš si pochvaluje, že kádr z minulé sezony se příliš nezměnil. Z klubu zatím odešli univerzál Radek Motys, který se vrátil zpět do Českých Budějovic a sportovní kariéru ukončil Petr Kořistka. „Je pravda, že odešla zkušenost, ale přichází k nám nadějný slovenský hráč, devatenáctiletý Peter Michalovič, který byl na Slovensku vyhlášen nejlepším volejbalovým juniorem. Poté jsme si stáhli z hostování z Opavy Tomáše Kuchaře, a z téhož oddílu přestoupil další mladý hráč, smečař Jan Rodek,“ vyjmenoval kouč, který si přeje s mladým týmem uhrát semifinále. „Klukům věřím a nebojím se jim dát příležitost. My jsme sice omladili, ale rozhodně jsme kádr neoslabili. Semifinále je moje přání, i když to bude hodně těžké. Liga je a bude hodně vyrovnaná“ pravil Tomáš.

Ostravští volejbalisté nastoupili do přípravy po sedmi týdnech pauzy a Tomáš je nešetří. „Chodíme do posilovny, běháme v Komenského sadech a začali jsme chodit i plavat. V téhle fázi se zaměříme hlavně na fyzičku a vytrvalost,“ pravil Jaroslav Tomáš. „Musím zaklepat, zatím se hráčům vyhýbají zranění. Hráči jsou spíše unaveni, ale to je logické po delší pauze,“ vysvětlil zkušený trenér.

DHL Ostrava v letní pauze odehraje celkem dvaatřicet přípravných utkání s týmy české a polské ligy. „Ty zápasy ale nehrajeme na tři vítězné sety. Hráváme to většinou jen na dva,“ objasnil trenér, který je podepsán pod největšími úspěchy posledních let ostravského klubu.

V přípravě nahrává osmnáctiletý Štika

Ostravský kádr by se měl pohromadě sejít až na domácím turnaji, který se bude konat 18. až 19 září. „Já už jsem na to zvyklý, že se sejdeme kompletní až později. Na druhou stranu je dobré, že v přípravě si vyzkoušejí mladí kluci jaké to je hrát špičkový volejbal. Teď nám třeba chybí nahrávač a ústřední postava týmu Juraj Zaťko, a tak celou přípravu bude nahrávat mladý osmnáctiletý Matěj Štika, syn někdejšího výborného nahráváče Petra Štiky, pro kterého to bude obrovská škola,“ řekl Jaroslav Tomáš, který dodal. „Až se Juraj vrátí z mistrovství Evropy, tak si bude muset zvyknout na některé nové spoluhráče jako nahrávač, ale já se toho nebojím.“

Ostravské volejbalisty v nejbližší době čeká ještě turnaj v Bučovicích (22.8) a poté už jenom dva turnaje, v září zlínský (Zlín Cup - 11.-12.9) a již zmiňovaný domácí turnaj (Ostrava Cup).