Drobná chyba v e-mailu může firmy připravit o tajné informace

Drobná chyba při psaní emailové adresy může způsobit, že se zpráva dostane do rukou internetových zlodějů. S odvoláním na odborníky o tom informovala BBC, podle níž tak zejména firmám hrozí ztráta citlivých a utajovaných údajů.

Dvojice výzkumníků z firmy Godai Group, která se zabývá internetovou bezpečností, si zaregistrovala domény, které se dají snadno zaměnit se jmény stávajících firem. Díky tomu během šesti měsíců získala 20 GB dat ve formě 120 tisíc zpráv zaslaných na nesprávnou emailovou adresu. Část zachycené korespondence obsahovala citlivé údaje, například uživatelská jména, hesla nebo podrobnosti o firemních sítích.

Jako příklad Peter Kim a Garret Gee, kteří výzkum zpracovali, uvádějí firmu, která by používala doménu us.company.com. Internetoví podvodníci by si zaregistrovali téměř totožnou doménu uscompany.com a mohli tak přijímat veškeré emaily určené společnosti us.company, v nichž by chyběla tečka spojující obě slova.

Podle dvojice výzkumníků může být tímto způsobem ohroženo asi 30 procent z 500 největších firem ve Spojených státech. Řada domén, které napodobují jména skutečně existujících společností, již prý existuje, registrované jsou často v Číně.