Ekospol: Prodej nových bytů nadále roste zejména v Praze 10

Ve třetím čtvrtletí letošního roku prodali pražští developeři v projektech s 50 a více byty celkem 981 nových bytů. V porovnání s předchozím kvartálem jde o nárůst o 15,8 %, celkově bylo letošní třetí čtvrtletí dokonce druhým nejlepším kvartálem od poloviny roku 2008. Vyplývá to z nejnovější analýzy pražského rezidenčního trhu společnosti Ekospol.

Díky nebývale silným prázdninovým měsícům a atraktivním cenovým nabídkám developerů bylo letošní třetí čtvrtletí z hlediska celkových prodejů dokonce srovnatelné se závěrem loňského roku, kdy trh táhlo očekávané zvýšení DPH. „Již v letních měsících jsme registrovali nebývalý zájem kupujících o nové byty. Jen během prázdnin se v Praze prodalo 528 nových bytů, což je dvojnásobek obvyklého průměru. Skutečný nápor poptávky ale přichází až v září, kdy prodeje nových bytů každoročně kulminují, a to se tentokrát stoprocentně potvrdilo. V září zmizelo z nabídek developerů neuvěřitelných 453 jednotek. To je dokonce více, než se v krizovém přelomu let 2008 a 2009 prodalo za celý kvartál,“ vypočítává předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

Kupující zřejmě vycítili jedinečnou šanci pořídit si vlastní nové bydlení nejlevněji za posledních nejméně pět let, případně velice výhodně investovat a dosáhnout zajímavého výnosu z pronájmu. Pražská poptávka se pomalu koncentruje do jediné lokality, kterou je městský obvod Praha 10.
Zejména Horní Měcholupy, Uhříněves či Hostivař by se daly označit za současná centra levného nového bydlení v Praze.