Exkluzivní zboží lze nabízet jen exkluzivně

Velmi specifické jsou prodeje luxusních, netypických nemovitostí, ať již jde o zámky, venkovská sídla, či třeba historické vily. Zcela jiné jsou v takových případech cílové skupiny potenciálních investorů a důležitou roli hraje podle odborníků jejich přímé oslovení.

Mnozí zájemci hledí při rozhodování mnohdy více na umístění takové nemovitosti ve výhodné lokalitě i na vnitřní a vnější dispozice domu než na ryze ekonomickou stránku. Mezi kupci jsou kromě úzkého okruhu movitých podnikatelů a firem také velvyslanectví různých zemí. A motivací u zahraničního kupce může být uložení peněz do české nemovitosti kvůli politické situaci v jeho zemi.

„Některé luxusní, netypické nemovitosti mohou sloužit buď přímo jako ambasáda některého státu, nebo jako sídlo velvyslance, ale třeba také jako zastoupení velké světové firmy,“ říká obchodní ředitel společnosti Naxos Libor Nevšímal. Typickým příkladem je podle jeho slov renesanční palác s terasami na Malé Straně v blízkosti Pražského hradu, který tato společnost prodává. Jeho orientační cena činí více než 150 milionů korun. Podobné nemovitosti jsou v současné době na realitním trhu spíše raritou. V době ekonomické krize se vlastníci domnívají, že za této situace se nedají dobře prodat. Takový unikátní typ nemovitosti si však kupce vždycky najde, ať již v období krizovém, či stabilním,“ dodává Nevšímal.

#####Vhodné oslovení je alfou a omegou

#####Svoji roli může hrát i znalost chovu koní

Při hledání zájemců o luxusní nemovitost je podle odborníků neméně důležité její další možné využití. „Například zámek Oltyně na Táborsku, který nyní prodáváme za atraktivní cenu 18 900 000 korun, zatímco cena původní byla 45 milionů, by mohla koupit třeba firma, která by v něm pořádala školení či akce pro klienty,“ říká Libor Nevšímal o této další exkluzivní nemovitosti s bohatou historií. Oltyni postavil v polovině 19. století baron Josef Fellner z Feldeggu. Po sňatku Anny Fellnerové se synem vynálezce Františka Křižíka pak zámek po dlouhou dobu patřil rodu Křižíků.

Obchodníci, kteří zpeněžují exkluzivní nemovitost, se někdy musejí umět orientovat i třeba v chovu koní, pokud prodávaný areál k takovému účelu dříve sloužil. Jako třeba v případě ojedinělého komplexu v Pecínově poblíž Benešova u Prahy, jenž byl ještě nedávno proslulý právě chovem fríských koní stejně jako luxusním hotelem, tenisovými turnaji a impozantní rozlohou 712 820 metrů čtverečních. V dohledné době by měl prostřednictvím Naxosu změnit majitele. Koně v Pecínově byli už v 18. století za dob panování Marie Terezie, kdy už zde stál hřebčín.

#####V historické vile byli hosty císař i prezident

Uprostřed parku v Mariánských Lázních stojí historická Knížecí vila LIL s vyhlídkovou věží a s dochovanými prvky interiéru, jako jsou mimo jiné neorenesanční majolikový krb v jídelně s bohatými reliéfy, kazetový strop v salonu či schodiště. Vilu postavil v roce 1901 továrník Maxmilian Halbmayr a odkázal ji městu. V roce 1904 v ní přespal rakouský císař František Josef I., který se v Mariánských Lázních sešel s anglickým králem Edwardem VII. A v roce 1947 tu pobýval prezident Edvard Beneš s manželkou. Vilu prodává Naxos ve výběrovém řízení, její minimální kupní cena je 29 milionů korun a zajímají se o ni zahraniční investoři. Jednou z možností, jak tuto nemovitost využít, je klinika a zázemí pro VIP pacienty, vila také může sloužit jako soukromá rezidence či sídlo velké společnosti. „Je památkově chráněna, a tak její budoucí využití limitují současné dispozice a zachování původních prvků,“ uvádí manažer Naxosu Jan Sachr. Podle jeho slov sehrává v takovém případě zásadní roli diskuse obchodníka s architekty, projektanty a památkáři o přípustných změnách a možnostech nových rozvodů elektřiny, tepla, úprav povrchů stěn a repasování těchto původních prvků. „Důležitá bude i dostupnost materiálů a nákladnost těchto nezbytných úprav a oprav,“ dodává.

Za současné ekonomické situace se podle Libora Nevšímala okruh zájemců, kteří by mohli luxusní, výjimečnou nemovitost koupit, zúžil. „Tento okruh nyní tvoří investoři, kteří mají vlastní kapitál a díky své dobré finanční situaci dokážou čerpat i kapitál úvěrový. Mohou z této situace těžit a investovat často za zajímavých podmínek,“ konstatuje s tím, že současný stav na trhu zřejmě potrvá dva až tři roky. „V dané situaci je třeba, aby zprostředkovatel kromě profesionálních kvalit projevil i dostatečnou míru nadšení a zapálení pro věc, a to tím spíše, že vyhledání toho pravého zájemce často trvá velmi dlouho a je nezřídka věcí náhody či souhry okolností. Takové náhodě je však třeba pomoci kvalitní a systematickou prací a značnou dávkou kreativity,“ uzavírá Nevšímal.