Facebook a Microsoft chtějí informovat o špehování, USA je brzdí

Počítačový virus

Počítačový virus Zdroj: profimedia.cz

Společnosti Facebook a Microsoft si vyžádaly od vlády USA povolení zveřejnit počty požadavků, které obdržely od amerických úřadů v rámci monitorování uživatelů webu. Vláda USA zatím souhlasila jen v omezené míře, informovala dnes agentura Reuters. Podle nově zveřejněných údajů se požadavky týkaly desetitisíců uživatelů, kterých jsou ve světě stamiliony.

Omezené povolení je podle Reuters slabé vítězství pro společnosti, které se vyrovnávají s dopady nedávného odhalení, že se podílely na utajovaných programech, kterými americké tajné služby monitorovaly aktivity lidí na internetu či v síti mobilních telefonů. Společnosti dál naléhají na vládu, aby směly zveřejnit více informací o tomto monitorování.

Facebook sdělil, že ve druhé polovině roku 2012 od amerických bezpečnostních úřadů obdržel kolem 9500 požadavků. Podle společnosti se týkaly kolem 18 500 uživatelů sítě, kterých má Facebook po světě více než 1,1 miliardy.

Většina požadavků se podle právníka společnosti Teda Ullyota týkala běžného policejního vyšetřování, například hledání pohřešovaných dětí či pátrání po uprchlých zločincích, ale i teroristických hrozeb. Facebook upřesnil, že vyhověl 79 procentům požadavků.

Facebook: Zákon jsme nepřestoupili

„Často jsme (vládní) požadavky odmítali, nebo chtěli, aby vláda rozsah požadavků omezila. Nebo jsme prostě dali vládě mnohem méně údajů, než požadovala. A dělali jsme jen to, co odpovídalo zákonu,“ zdůraznil Ullyot.

Microsoft sdělil, že obdržel „různé požadavky“, které se ve druhé polovině roku 2012 týkaly kolem 31 000 uživatelů. Společnost přitom začátkem letošního roku v takzvané „zprávě transparentnosti“ tvrdila, že za celý rok 2012 obdržela 24 565 požadavků týkající se obecné zločinnosti. Nyní připustila, že mnohem více bylo požadavků, které se týkaly národní bezpečnosti a které vznášely zpravodajské služby.

Google: Jednání s vládou o zveřejnění požadavků

Společnost Google v pátek sdělila, že také vyjednává s vládou USA o právu zveřejnit počty požadavků, které od amerických bezpečnostních složek v minulosti obdržela.

Facebook, Google a Microsoft již dříve zdůraznily, že v rámci bezpečnostních programů amerických úřadů nikdy neumožnily americké vládě přímý vstup do svých počítačových sítí, jak nedávno tvrdily některé americké deníky.

Zprávy o tajném programu, kterým zpravodajské služby USA sledují internetovou komunikaci, vyvolaly v minulých dnech v USA i v Evropě skandál. Americká rozvědka podle zveřejněných zpráv spolupracuje s velkými internetovými společnostmi, na jejichž serverech citlivá data získává. Podle americké vlády se tak děje v rámci protiteroristického programu Prism, který je legální, probíhá pod dohledem soudu a neodporuje zákonům USA.

Národní bezpečnost prizmatem zpravodajců