Facebook by mohl dlužit na daních až pět miliard dolarů

V zajetí Facebooku

V zajetí Facebooku Zdroj: Repro Strategie

Hlavní sídlo Facebooku v Menlo Parku
Hlavní sídlo Facebooku v Menlo Parku
Hlavní sídlo Facebooku v Menlo Parku
Hlavní sídlo Facebooku v Menlo Parku
Hlavní sídlo Facebooku v Menlo Parku
11
Fotogalerie
Až pět miliard dolarů by mohl dlužit Facebook na daních v USA. Vypočítal to tamní finanční úřad (Internal Revenue Service - IRS). Podle IRS vznikl dluh přesunem firmy do Irska. Facebook to odmítá a hodlá se bránit soudní cestou.

Hospodaření Facebooku by mohlo dostat těžkou ránu, jak píše Bloomberg. Jak ukazuje regulační podání IRS z minulého týdne, kalifornská společnost by mohla na daních dlužit od tří do pěti miliard dolarů, a to bez započtení úroků a penále.

Příčinou obřího manka je rok 2010, kdy Facebook přesunul část svých aktiv do Irska. Do ostrovní země tehdy zamířil nehmotný majetek firmy, který zahrnoval mimo jiné základnu mezinárodních uživatelů mimo USA a Kanadu, dále on-line platformu či marketingová nehmotná aktiva. Facebook chtěl zmírnit daňovou zátěž (ta se v Irsku pohybuje na úrovni 12,5 procenta, zatímco v USA je to 35 procent).

Právě v hodnotě transferu, který pro daňové účely stanovila účetní společnost Ernst & Young, vidí IRS problém. Podle zjištění úřadu byl přístup auditorů „problematický“. Celá transakce mohla být podhodnocena o miliardy dolarů.

Negativní dopad na finanční situaci

Provozovatel největší sociální sítě na světě tvrzení IRS odmítá. Stanovisko úřadu by prý mohlo mít „výrazně negativní dopad na finanční situaci firmy“. Facebook se chce bránit u federálního daňového úřadu. Mluvčí Facebooku už začátkem července prohlásil, že podnik plní všechna platná pravidla a předpisy v zemích, ve kterých působí.

Finančně se Facebooku daří. Společnost před nedávnem oznámila, že ve druhém čtvrtletí se její zisk téměř ztrojnásobil na 2,1 miliardy dolarů (zhruba 51 miliard korun). Její tržby díky rostoucí reklamě stouply o téměř 60 procent na 6,44 miliardy dolarů. Výsledky překonaly očekávání analytiků a cena akcií podniku po jejich zveřejnění vzrostla o více než šest procent. Dostala se tak na rekordní maximum nad 130 dolarů, napsala agentura DPA.

Vývoj akcií FacebookuGraphical visualization of market data.

Galerie: Podívejte se na hlavní sídlo Facebooku v Menlo Parku