FC Vysočina po triumfu lépe běhá

V přípravě zatím vystupují tak suverénně, že to skoro až děsí. Ale zároveň voní příslibem.

Druholigoví jihlavští fotbalisté se stali poslední lednový víkend překvapivými vítězi letošního ročníku Tipsport ligy.

V zimním turnaji se pravidelně objevují jak zástupci nejvyšší domácí soutěže, tak i týmy z druhé ligy. A Jihlava jako jediná ze všech prošla jubilejním patnáctým ročníkem bez porážky.

„Vždycky je příjemné, když vyhráváte,“ usmívá se hlavní trenér druholigového FC Vysočina Roman Pivarník. „A každé mužstvo se pořád ještě sehrává a mění sestavy, takže to ani není tak, že bychom měli oproti ostatním nějakou výhodu,“ dodává.

Psychika v týmu s vítězstvími posiluje

V základní skupině za sebou nechali jihlavští fotbalisté Olomouc, Slovácko, Znojmo, Brno a slovenské Zlaté Moravce. V semifinále pak zdolali prvoligový Hradec Králové po penaltovém rozstřelu a v boji o celkový triumf přehráli Liberec.

„Pro psychiku jsou tahle vítězství hodně důležitá. Potom jde všechno mnohem snadněji. Líp se vám běhá, jednodušeji se zvládají těžké tréninky… Prostě panuje spokojenost,“ naladil se na stejně pozitivní notu brankář Jaromír Blažek.

Ten zatím zůstává nejvýraznější zimní posilou Jihlavy pro jarní část druhé ligy. V Tipsport lize odchytal ze sedmi utkání pouze dvě, přesto ho organizátoři vyhlásili nejlepším gólmanem celého turnaje.

„Musím přiznat, že jsem z toho byl dost překvapený. Jak to mohli dát někomu, kdo chytal jen ve dvou zápasech,“ podivoval se nad svým vítězstvím devětatřicetiletý brankář.

Konkurenční boj mezi gólmany se nekoná

Co do počtu odchytaných duelů a inkasovaných branek byl na tom totiž mnohem lépe Blažkův kolega z FC Vysočina Maksims Uvarenko. Žádnou rozepři mezi oběma konkurenty ale rozhodnutí pořadatelů nevyvolalo.

„Proč bychom se na sebe měli mračit. Vycházíme spolu úplně v pohodě. Žádný problém,“ dušuje se čtyřiadvacetiletý Lotyš. A jeho slova potvrzuje i fakt, že oba brankáři spolu pravidelně odjíždějí z tréninku v jednom autě.

Pro lekci si zajeli za hranice

Blažek si každopádně v Jihlavě pořád ještě zvyká. A to jak na spoluhráče, tak i na podnebí. „Je pravda, že tady na Vysočině je mnohem větší zima než v Praze,“ hlásí dlouholetá ikona pražské Sparty. „Ale i tam se nakonec musí trénovat na umělé trávě, takže to zase není nic tak strašného. Já to zvládnu,“ usmívá se.

Zatím jedinou kaňkou na přípravě FC Vysočina je vystoupení ve Vídni, kde Jihlava podlehla domácí Admiře hladce 0:3.

„Ukázalo se, že jde o velmi kvalitního soupeře z nejvyšší rakouské ligy. Navíc jsme v tom utkání nebyli zrovna sjednocení. V podstatě jsme vyzkoušeli úplně všechny hráče a bylo vidět, že souhra chvílemi dost vázne,“ přiznal Pivarník.

„A ono někdy prohrát taky není špatné. Aspoň si kluci na vlastní kůži zkusili, jak se na špičkové úrovni pyká za chyby,“ nastínil kouč.