Firma Astin Capital se odvolala proti vyhlášení konkurzu na ECM

Společnost Astin Capital Management se odvolala proti usnesení o vyhlášení konkurzu na developerskou firmu ECM Real Estate Investments (ECM). Řekl to právní zástupce Astin Capital Juraj Alexander. ECM je od července v konkurzu. Astin Capital navrhovala pro zadluženou firmu reorganizaci.

„V pátek jsme podali odvolání proti usnesení o prohlášení konkurzu. Důsledkem odvolání je nemožnost zpeněžit jakákoliv aktiva insolvenčním správcem až do jeho vyřešení,“ uvedl advokát. Astin Capital zastupuje část držitelů dluhopisů vydaných v eurech. Přihlášená pohledávka kolem 3,1 miliardy korun je v insolvenčním řízení s ECM největší, insolvenční správce Ivo Hala ji ale neuznal. Před soudem poukázal na údajné věcné a právní rozpory, které přihláška obsahovala. České právo navíc podle Haly nepočítá s hromadnými přihláškami pohledávek. Pohledávku Astin Capital následně neuznal ani soud. Astin Capital kvůli tomu připravuje takzvanou incidenční žalobu.

Věřitelé přihlásili vůči ECM celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce uznal platnost jen necelých dvou miliard korun z těchto závazků. Část pohledávek přihlásily i firmy, které s ECM tvoří koncern. Většinu z dluhů ECM tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM navrhovala nezajištěným věřitelům splatit celkově až 48 procent závazků prostřednictvím reorganizace firmy. Předpokladem byla výstavba pěti realitních projektů a zajištění jejich financování. Insolvenční správce ale navrhnul konkurz. Ten od začátku prosazoval také další významný věřitel ECM, společnost Glancus Investments ze skupiny PPF. Nakonec se k tomuto řešení přiklonila i Česká spořitelna, která původně chtěla řešit dluhy ECM reorganizací firmy. ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků, který dosud stojí v čele firmy. Firma je známá hlavně výstavbou a projekty výškových budov v Praze na Pankráci.