Florbalový exkouč vystačí s Libercem

Bývalý trenér florbalové reprezentace Zdeněk Skružný se nezastaví ani poté, co dal „nároďáku“ vale. Trénuje v Liberci, metodicky vede, vyučuje i obchoduje.

Florbalu Zdeněk Skružný neunikne v práci ani doma. „Manželka je brankářkou ženského týmu, tchán je jeho manažerem,“ říká. Kdo ví, možná bude jednou hvězda i Skružného malá dcera.
V roce 2004 dosáhl na největší florbalový úspěch naší země, s reprezentací získal stříbrnou medaili z mistrovství světa. Skružný je uznávaným odborníkem, reprezentaci vedl přes deset let. Skončil a vrhnul se i na obchodování. Ve florbalu ale zůstává.

Potřeboval jsem změnu

„Cítil jsem, že potřebuji změnu. V Liberci mám zázemí a líbí se mi tu,“ vysvětluje Skružný. Za jeho „vlády“ se český florbal neustále přibližoval ke svému vzoru – seveřanům. Na posledním mistrovství světa v Praze Skružný se svým týmem pobláznil republiku. Šampionát překonal historický rekord v návštěvnosti. Jako trenér se dostal i do Finska.
Reprezentaci sice opustil, v místním klubu mu práce přibývá. Nejprve nastoupil jako hlavní metodik klubu, má na starosti sjednocení tréninků, trenéry a zlepšení práce s dětmi. „Florbal má na to, aby se stal třetím největším sportem v Česku. Pokud se chceme přiblížit nejlepším, musíme pracovat mnohem tvrději a kvalitněji než doposud, hlavně na klubové úrovni,“ popisuje Skružný. Postavil se i na lavičku mužského týmu vedle Viktora Koláře a nyní vede i tým žen.
„Ale není to tak, že bych se někam cpal, u mužů jsem byl nejprve asistent, nyní jsme v rovnocenné dvojici. U žen se nám zatím nepodařilo sehnat vhodného trenéra, tu funkci beru jako dočasnou,“ vysvětluje Skružný. V Liberci se chce zaměřit hlavně na mládež. „Je to základ pro budoucnost. Výsledky mužských jsou špičkou ledovce,“ říká Skružný. Podle něj je minimem postup do play-off. Muži Liberce jsou po polovině soutěže na sedmém, tedy postupovém místě, ženy jsou v ligové tabulce šesté, ale mají dva zápasy k dobru.

Potřeby pro florbalisty

Před časem otevřel v Liberci první specializovaný florbalový obchod v regionu. „Předtím byl velmi omezený výběr jen ve velkých obchodech, kde vám ani nikdo neporadil, to se teď změnilo,“ říká liberecký hráč florbalu Petr Kudráč z Liberce. Část podlahy v obchodě má povrch florbalového hřiště, aby si ho lidé mohli vyzkoušet. „Chceme hráčům, dětem i jejich rodičům poradit, co si koupit, aby zbytečně nevyhazovali peníze,“ vysvětluje Skružný. Je to i možnost přivýdělku. „Manželka je na mateřské,“ přiznává. Ke koučování a obchodu si přibral i profesi učitele. „Zatím jsem vedl seminář pro učitele tělesné výchovy. O florbal je totiž velký zájem na školách,“ dodává Skružný.