Hanáci vytáhli do boje o investice

Olomoucký kraj získal za pololetí dvakrát tolik investic než za celý loňský rok. V tomto dříve zemědělském regionu vyrůstají technologická centra i komerční výstavba jako houby po dešti.

Olomoucko vsadilo na kartu vědeckotechnického rozvoje a tato strategie mu zatím vychází. Kraj za letošní pololetí přilákal prostřednictvím agentury CzechInvest investice za 1,83 miliardy korun, zatímco za celý rok 2010 to byla jedna miliarda korun. Obsadil tak čtvrtou příčku mezi kraji ČR, když devět nových projektů přinese přibližně 750 pracovních míst.

Cílená podpora nových technologií se odráží i ve službách pro začínající inovativní firmy. Za tímto účelem vznikl Podnikatelský inkubátor Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci, kde pomáhá nově vzniklým firmám s originálními nápady a usnadňuje jejich vstup do reálného života. Nastartuje plynulý rozjezd jejich činnosti a podporuje další růst a rozvoj. Inkubátor je v současné době již plně obsazen, působí v něm celkem 27 firem. Jeho přínos byl oceněn v rámci soutěže Podnikatelská nemovitost roku 2010, ve které byl vyhlášen nejlepší high-tech nemovitostí.

#####Nové špičkové administrativní budovy

Nejnovějšími developerskými projekty jsou hlavně dlouho očekávané moderní kancelářské prostory kategorie A. „Projekty tohoto typu ve městě dosud chyběly a řada firem požadujících kvalitní administrativní zázemí odcházela při hledání vhodných prostor s nepořízenou,“ líčí Tomáš Kocych z krajského úřadu.

Čilý stavební ruch nyní panuje na stavbě moderního multifunkčního komplexu CPI City Center Olomouc. Dva administrativní objekty s kancelářemi, obchody a rekonstruovaným hotelem Sigma mají před nádražím stát během následujících dvou let. Ve vzniklém vnitrobloku se počítá s rozsáhlým kongresovým centrem s kapacitou až 1400 osob. Developerská skupina CPI do projektu hodlá vložit přes půl miliardy korun, příprava území pro novou výstavbu již začala demolicí dosavadního rozsáhlého komerčního objektu. „Dokončení projektu se předpokládá postupně během roku 2013. Majoritní část administrativních prostor však našla svého nájemce už nyní, v nových prostorách se usídlí Raiffeisenbank,“ dodává Kocych. Sousedící hotel Sigma čeká kompletní odstrojení fasády i vybourání veškerých vnitřních konstrukcí.

„Z budovy hotelu zůstane holý skelet. Získá kompletně nové moderní technologie, zcela nový interiér včetně vybavení a novou fasádu a parkování v podzemních garážích,“ popisuje projektový manažer CPI Group Ondřej Vala. Hotel bude díky úsporám energie ekologičtější a zlepší se i ekonomika provozu. Bude začleněn do sítě mezinárodní značky Clarion, která má přísná kritéria pro hotelové standardy. K dispozici bude dvoupatrové podzemní parkoviště i venkovní parkovací stání. V hotelu bude přes 120 pokojů a restaurace s kapacitou přes 400 hostů.

Nedaleko odtud vyroste další administrativní komplex Nová Envelopa. Dvě šestipodlažní budovy s kvalitní architekturou poskytnou zájemcům na jaře 2013 prostory jak k pronájmu, tak ke koupi. Nová Envelopa svou polohou naváže na nově vznikající moderní městskou čtvrť Šantovka, která ve třech etapách nahradí původní areál továrny MILO Olomouc. „Jako první bude na jaře 2013 otevřena nákupní galerie Šantovka s moderní architekturou renomovaného londýnského ateliéru Benoy,“ líčí Kocych.

Práce budou pokračovat vybudováním nové bytové čtvrti Rezidence Šantovka a poslední fáze projektu počítá i s výstavbou kanceláří. Plánovaná je i nová tramvajová trať, která spojí centrum s jižní částí města. Nedaleko výstaviště Flora vyroste nový Hotel IBIS, který nabídne ubytování v 90 pokojích od června 2012. Dalším ve městě avizovaným projektem je čtyřpodlažní budova Lafayette Offices Olomouc, která chce nabídnout pronájem kanceláří nejvyšších mezinárodních standardů. „V její blízkosti je shodou okolností plánován další architektonicky zajímavý projekt Silo Tower Olomouc, spočívající v přestavbě objektu bývalého sila na prosklené kancelářské prostory, jež poskytnou exkluzivní výhled na Olomouc,“ doplňuje Kocych.

#####Vyrostou také byty

V Olomouckém kraji sice klesl počet dokončených bytů za tři čtvrtletí letošního roku na 960, tedy o 16,7 % méně než ve stejném období loni, počet zahájených staveb se naopak, na rozdíl od celorepublikového trendu, zvýšil. Stavbaři začali budovat přes tisícovku nových bytů, o 12,9 % více, převažují rodinné domy.

Nové bydlení vyroste v Přerově v prostoru tamních bývalých Želatovských kasáren. Ve výběrovém řízení vyhrála developerská firma AVEZO Plus z Brna, která opuštěný areál koupila od armády za více než 27 milionů korun. Čeká jej rekonstrukce a dostavba. Začít by se mělo v příštím roce, nyní se pracuje na projektových přípravách. „Prozatím máme připravenu první etapu ve stávajících domech. Plánujeme zde 98 bytů a další čtyři desítky bytů v nástavbách. Co se týká rodinných domů, chceme jich tady postavit kolem 20 až 30. O tuto lokalitu jsme zájem zaznamenali,“ poznamenává předseda představenstva firmy architekt Josef Holý. Další prostory pro bydlení plánují také v nových objektech, které hodlají postavit později.

Firma také nezapře krajovou filozofii a chce tam vybudovat podnikatelský inkubátor pro začínající firmy. „Jde o určitou podporu, nabídneme jim prostor a vybavení za zlevněné nájemné po určitou dobu,“ líčí Holý. Další aktivity se rýsují též v opuštěných kasárnách v nedalekých Hranicích, kde je získala firma BB Real z Velké Bíteše za 30 milionů korun.

#####Rozmach logistiky

Regionálním centrem logistiky se má stát Přerov, který je významným železničním uzlem a sídlí tam Vysoká škola logistiky. „V jihozápadní části města se zamýšlí vybudování tzv. Terminálu kombinované dopravy a veřejného logistického centra o celkové rozloze asi 110 hektarů,“ poznamenává Kocych.

„Vzhledem k expanzi společnosti byly již stávající prostory nedostatečné, a tak jsme přistoupili k výstavbě nového centra. Jeho výhodná poloha a velká kapacita umožní zkvalitnění dodávek a služeb našim zákazníkům,“ líčí ředitel firmy Martek Medical Tomáš Dohnal. Kromě skladových prostor je součástí nového areálu i školicí středisko pro 100 lidí. Tamní vzdělávací akce a semináře budou podle mluvčí sloužit zdravotnickým zařízením skupiny Agel, kam Martek patří, i ostatním klientům. Budovat se však budou též vodohospodářské projekty, například v Brodku u Přerova vznikne nová kanalizace a čistírna odpadních vod. Práce potrvají od března příštího roku do června 2013 a vyžádají si zhruba 145 milionů korun. Většinu nákladů na jednu z největších investičních akcí v posledních letech uhradí dotace z evropských fondů.

#####Stamiliony do silnic

Postupně se zlepšuje i silniční síť, hlavně se má začít v příštím roce stavět dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. V horší variantě by se práce měly zahájit nejpozději v roce 2013. Posledním nedostavěným úsekem dálnice mezi Prahou a Ostravou by tak zůstal úsek Říkovice-Přerov, kde ještě není dořešen výkup pozemků.

Podle ministra dopravy Pavla Dobeše se stát ještě letos také pustí do opravy úseku rychlostní komunikace R46 mezi Olomoucí a Vyškovem celkem za 400 milionů Kč do roku 2013. V příštím roce by se měli řidiči dočkat výstavby obchvatu Vlachov-Rájec na silnici I/44 na Šumpersku. Stavbu bylo možné podle něj do pořadí zařadit proto, že byla zlevněna o 10 % z celkové částky zhruba jedné miliardy korun.

Olomoucké hejtmanství zase zřejmě v příštím roce zahájí opravy frekventované silnice z Dubu nad Moravou do Tovačova. Náklady na práce, které by měly skončit v listopadu 2012, dosáhnou zhruba 91 milionů korun. Většinu peněz by měla uhradit evropská dotace. Vozovka se dočká kromě rekonstrukce povrchu i rozšíření. Kraj investuje do oprav mostů a silnic druhých a třetích tříd dlouhodobě. V období let 2004 až 2008 na tyto účely vynaložil s pomocí úvěru od Evropské investiční banky zhruba 3,5 miliardy korun.

#####Opravy historického náměstí

Stavební činnost se týká rovněž zkrášlování vzhledu historických jader měst. Olomoucká radnice zahájila rozsáhlé opravy Dolního náměstí, které potrvají do začátku roku 2013. Náklady dlouho plánované investice přesáhnou 110 milionů korun a většinu z nich opět uhradí dotace z Bruselu. Nejprve lokalitu prozkoumají archeologové, což potrvá zřejmě do jara příštího roku. Zaměří se zejména na plochy u mariánského sloupu a Neptunovy kašny, kde očekávají nejcennější nálezy. Součástí rekonstrukce náměstí, které leží v městské památkové rezervaci, budou opravy povrchu, místních inženýrských sítí, chodníků, výsadba zeleně a vybudování nového veřejného osvětlení. „Náměstí tak bude kompletně zrekonstruované,“ uvádí primátor Martin Major.