Harley s nimi! Motorkáři zatáhnou za plyn a ucítí adrenalin

Kožené bundy, drahé mašiny a vítr v zádech. Svoboda, jakou znají jen motorkáři.

Kdykoliv člověk potká jejich dlouhou kolonu na dálnici, vždycky se za ní ohlédne. A to přestože už hada upředeného z těžkých motorek mnohokrát viděl. Muži i ženy sedící obkročmo v sedlech cruiserů a chopperů jsou totiž těmi, kdo si užívají života. Jak stojí v neoficiální motorkářské hymně nazvané Born to Be Wild, jsou pravými dětmi přírody, které se narodily k divokosti. Harley s nimi!
„Myslíme na to, jak si to zase dneska užijeme. Zahodíme starosti a s čistou hlavou brázdíme silnice,“ říká Martin Frič, prodavač osvětlení a majitel motorky Suzuki Burgman 650 Executive. S tím, že mohutná motorka je únik do jiného světa, souhlasí i Pavel Chmelík, který černé magii hřmotných mazlů podlehl před mnoha lety. „Nastartuješ, chvíli čekáš, až se to zahřeje, a vyjedeš. Zatáhneš za plyn a cítíš ten adrenalin, umocněný vědomím, že tvoje mašina má přes stovku koní,“ popisuje své pocity. Oba se nezávisle na sobě zúčastní největšího motorkářského srazu na Karlovarsku – Dennis Hopper Party. Letošní ročník akce pojmenované po americkém herci a režisérovi bude již čtrnáctý.
Jdu do toho naplno

První ročník Dennis Hopper Party se konal před čtrnácti lety – 21. srpna. Záměrně právě v tento den. „Sraz jsme svolali na oslavu svobody jako takové. Začínali jsme s malým pódiem na návěsu půjčeného kamionu. Tenkrát tam hrál Hájíček s Krucipüskem,“ vzpomíná podnikatel Vladimír Böhm, zakladatel karlovarského srazu a samozřejmě také motorkář.
Zúčastnilo se ho jen pár motorek, tedy v porovnání s dneškem. Vloni už si cestu do autokempu v Březové u Karlových Varů, kde se sraz pravidelně koná, našly dvě tisícovky lidí. A rovná polovina z nich přijela na mašinách.
„Už je to samozřejmě daleko větší akce, která si vybudovala své jméno. Její organizaci se věnuji naplno, chci totiž, aby si lidé za svoje prachy užili,“ říká Böhm.
Účastníkům letošního setkání pod přehradou nabídne například bluesrockovou kapelu Dlouhej kouř, rockovou dračici Moniku Agrebi a chybět nebude ani tradiční účastník – hardrocková Coda. Vedle nich motorkářům zahrají revivaly. Jak jinak než rockové. Guns'n'Roses, Ozzy Osbourne a Kiss. Ti přijedou z Maďarska. „Říká se o nich, že to jsou nejlepší dvojníci Kissáků v Evropě,“ upozorňuje Böhm. Samozřejmostí bude občerstvení. Protože ale puding by se k motorkářskému srazu nehodil, na všechny bude čekat maso z grilovaného býka. „Lidé si mylně myslí, že každý motorkář je zločinec, který chrastí řetězem a žere malé děti. Tenhle nesmysl mají z amerických filmů. Jsme samozřejmě úplně normální a v pohodě,“ směje se Vladimír Böhm
Motorkářských srazů je dnes v Česku hodně. Prakticky každý víkend je někde nějaká akce. A protože i majitelé drahých motorek mají rodiny a v době krize musejí více šetřit, vybírají si. Dennis Hopper Party patří k těm oblíbeným.
„Je to perfektní akce. Akorát pořadateli zazlívám, že tam nemá country muziku. Oni ale tvrdí motorkáři mají rádi tvrdou muziku,“ rozesměje se Miloš Jirásek, který se s Vladimírem Böhmem přátelí.

Harley. Jenom mýtus?

Mohutné motorky jsou pro jejich majitele zhmotněním svobodného stylu života. Pořadatel Dennis Hopper Party Vladimír Böhm vlastní BMW, takže patří mezi takzvané bavoráčníky. Tak se mezi sebou neformálně označují. „Jezdím na ní pořád, protože motorka je úžasný dopravní prostředek. Málo žere a všude se vejde,“ vyjmenovává klady své mašiny. Na otázku, jestli je kultovní značka Harley Davidson jeho snem, zakroutí hlavou. „Mám svého koně,“ střihne očima po dvoukolovém bavoráku.
Také Martin Frič je k americké legendě chladný. „Po harleyi jsem toužil jenom jako puberťák. V dnešní době mě berou víc cestovní motorky typu BMW,“ říká majitel Suzuki Burgman 650 Executive. Harley Davidson neláká ani elektrikáře Jiřího Švarce. „Jsem spokojený s tím, co mám. V současnosti jezdím na Yamaze Virago 750. Když se dostanu na mašinu, tak se těším jako malý kluk, jak si jízdu užiji. Vypnu a nemyslím už na nic jiného,“ vrací se k motorkářské duši. Na letošní Dennis Hopper Party přijede.