Hokejové naděje trénují v aréně

Nejlepší mladí hokejisté z Česka se střídají v Mladé Boleslavi. Už se uskutečnil kemp hokejových reprezentací do šestnácti a dvaceti let, tento týden je následuje sedmnáctka a osmnáctka.

Na ledě se prohánějí hráči v tréninkových dresech s reprezentačními barvami, ale jejich jména většině fanoušků nic neřeknou. Tedy zatím. Mladoboleslavská Metrostav Aréna se na čtrnáct dnů stala domovem mládežnických hokejových reprezentací. „Od minulého roku se v letním období dělají pro mládežnické reprezentace kempy,“ vysvětluje Luděk Bukač, donedávna ještě sportovní manažer BK Mladá Boleslav. Nyní už je koučem reprezentace do šestnácti let, ale probíhající akce jde především na jeho konto. „Ještě když jsem byl v Boleslavi, dohodl jsem na svazu, že kempy se uskuteční tady,“ říká. Reprezentanti tedy kromě tradičních turnajů v evropských zemích, kam vyrážejí během sezony, absolvují společné tréninky i nyní. Prospěšné je to především pro Bukačův výběr do šestnácti let, protože ten se tvoří zcela nově. „Do Boleslavi jsme pozvali šest formací a šest gólmanů. Po dvou dnech už známe všechny hráče podle jmen a víme, jak na tom jsou,“ uvádí Bukač. Hokejoví talenti by v budoucnu měli nahradit hráče, kteří letos vybojovali titul mistrů světa. Proto se jim dostává adekvátní péče.

Dohánějí ztráty

Tréninků se zúčastňují svazový šéftrenér Slavomír Lener či vítěz Stanley Cupu Jiří Fischer, který musel ze zdravotních důvodů předčasně ukončit kariéru. „V porovnání s ostatními státy jsme zaspali ve výchově hráčů. Je před námi spousta práce,“ říká Bukač. Například šestnáctku proto čeká náročná série přípravných zápasů. „V létě budeme hrát se Slovenskem a se Švýcarskem, zúčastníme se turnaje v Salzburgu a na podzim bychom rádi vyrazili do Kanady,“ říká Bukač. A jelikož jsou reprezentační výběry s podmínkami v Mladé Boleslavi spokojené, není vyloučené, že se do středočeského města vrátí.
Bruslařský klub má aktuálně v reprezentacích tři zástupce. Jakub Kalfiřt patří do kádru šestnáctky, Ladislav Marek do sedmnáctky a Tomáš Hyka do osmnáctky.