Hostětín navštíví princ Charles

Zní to jako aprílový žert, je to ale pravda: do Hostětína přijede princ Charles.

Malá vesnička v Bílých Karpatech Hostětín se chystá na nejslavnější návštěvu své historie. Britské velvyslanectví potvrdilo, že součástí pobytu prince Charlese v Česku bude i zastávka v malé obci na česko-slovenském pomezí.

Člen britské královské rodiny se přijede 22. března dopoledne podívat na projekty, které vesnici proslavily v celé Evropě a dostaly ji do českých učebnic ekologie.

„V Hostětíně uvidí kořenovou čistírnu odpadních vod, výrobnu moštu, výtopnu na biomasu, šetrné veřejné osvětlení, ekopenzion i solární kolektory,“ říká Yvonna Gaillyová, ředitelka Ekologického institutu Veronica, který stojí za hostětínskými projekty a která návštěvu chystá ve spolupráci s britskou ambasádou.

„Hostětín je skvělým příkladem udržitelného rozvoje v praxi. Jsem ráda, že se díky návštěvě prince Charlese o projektech, které tady dobře fungují, dozvědí další města a vesnice,“ doplnila britská velvyslankyně Sian MacLeodová.

Přípitek? Moštem

Britského panovníka i jeho manželu Camillu zřejmě nemine slavnostní přípitek proslaveným jablečným moštem, který se z Hostětína vyváží do celé republiky. „Princ Charles má k ekologii velmi blízko. V žádné jiné obci není tolik fungujících ekologických projektů jako u nás,“ konstatoval starosta vesnice Robert Janota.

Princ Charles byl pozitivně testován na koronavir >>>

Ředitelka Centra Veronica Hostětín Jana Tesařová pro vzácného hosta žádná velká překvapení nepřipravuje. „To ani nejde, protože jeho pobyt tady velmi striktně řídí britská ambasáda. Určitě si ale princ projde všechny naše modelové projekty,“ uvedla Tesařová s tím, že pro manželský pár připraví centrum určitě i dárkový košíček. „Co si odveze, to ještě přesně nevíme, ale nepochybně to budou tradiční výrobky regionálních řemeslníků a pěstitelů, víno, med, svíčky či něco podobného,“ dodala Tesařová.

Britský princ Charles a jeho manželka Camilla přijedou do Česka ve dnech 20. až 23. března. Kromě Hostětína navštíví už jen Prahu a Brno.

Princ Charles: Kdo je nejdéle čekající následník trůnu? Více zde >>>