Je Karlovarsko rájem pro cizince? Návrat domů je odtud neláká

Stát jim nabízí letenky a pět set euro, když se dobrovolně vrátí domů. Cizinci na Karlovarsku ale nemají zájem.

Více než tisíc pět set cizinců, kteří kvůli mezinárodní hospodářské recesi přišli v Česku o práci, už bylo zařazeno do programu dobrovolných návratů ministerstva vnitra. Zatímco se všude na inspektorátech cizinecké policie hlásí cizinci po desítkách i stovkách, v Karlových Varech požádali o návrat jen čtyři! Je to zajímavý nepoměr.
„Nejmenší zájem o zařazení do programu projevují cizinci právě v Karlových Varech. Prozatím jen čtyři. V celém Karlovarském kraji jich bylo o třicet víc. Většinou se jednalo o pracovníky z Mongolska, dále byli do programu zařazeni Vietnamci a Ukrajinci,“ řekla Sedmičce Ilona Vaníčková, mluvčí Oblastního ředitelství Služby cizinecké policie Plzeň.

Proč nemají zájem?

Proč cizinci bez práce na Karlovarsku nestojí o návrat domů, když jim ho chce český stát zaplatit? Na to se názory různí. Podle úřadu práce tento stav způsobilo především to, že se nabídka ministerstva vnitra, která platí od poloviny února, minula s větším propouštěním zahraničních pracovníků na Karlovarsku.
„Většina zaměstnavatelů již v průběhu loňského roku výrazným způsobem omezila spolupráci s agenturami práce, které jim pronajímaly pracovní síly z řad cizinců. Není nám známo, že by u větších zaměstnavatelů v okrese docházelo letos k propouštění většího počtu cizinců,“ zamýšlí se nad možnými příčinami nepoměru Kamil Řezníček, ředitel karlovarského úřadu práce.
„V okrese je přihlášen k pobytu jen nízký počet státních příslušníků Mongolska, kteří tvoří naprostou většinu cizinců zařazených do programu dobrovolných návratů. Domníváme se, že Vietnamci o návrat do své vlasti nejeví příliš zájem z toho důvodu, že vietnamská komunita u nás je silná a soudržná. Vietnamci také podporují své krajany, kteří se u nás ocitli bez práce. Je také možné, že se jim daří nalézt na trhu práce jiná uplatnění,“ nabízí další vysvětlení Vaničková.
Předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter tvrdí, že vnitrem organizovaný dobrovolný návrat do vlasti nemohl Vietnamce zaujmout, přestože jich je nyní v Česku bez práce asi patnáct tisíc.

Vietnamci se zadlužili

„Vietnamci musí dávat svým mafiánským zprostředkovatelům napojeným na české personální agentury úplatek zhruba deset až patnáct tisíc amerických dolarů za vízum do České republiky. A i proto se nechtějí vracet. Jejich rodiny daly do zástavy bankám své domy, pole a příbuzní své byty. A oni se teď nemohou vrátit jen proto, že je české personální agentury podvedly a systematicky okrádaly,“ snaží se Winter vysvětlit důvody, proč se Vietnamci nevracejí domů.
A domů se příliš nechce ani Ukrajincům, kteří jsou na Karlovarsku zaměstnáni hlavně ve stavebnictví.
„Domů bych se vrátil jedině tehdy, pokud by v Čechách nebyla práce,“ říká vyučený automechanik Vasil Šiman, který pracuje v Karlových Varech na stavbě. Práci zatím má a krize, která by ho o ni mohla připravit, se nebojí.
Přestože Vasil svou práci zatím neztratil, nezaměstnanost na Karlovarsku překročila v dubnu letošního roku hranici deseti procent. Vůbec poprvé. V evidenci karlovarského úřadu práce bylo k 30. dubnu téměř sedm tisíc uchazečů o zaměstnání.

CIZINCI NA KARLOVARSKU

K 30.dubnu 2009 bylo v okrese Karlovy Vary zaměstnáno 835 cizinců, kteří mají povolení k zaměstnání. Dále 502 cizinců, kteří nepotřebují povolení k zaměstnání (trvalý pobyt, sloučení s rodinou, rodinní příslušníci občanů ČR) a 775 občanů Evropské unie.

Nejdecký výrobce zamykacích systémů pro automobilový průmysl Witte Automotive propustil na podzim roku 2008 čtyři desítky agenturních zaměstnanců. Šlo hlavně o Slováky a Poláky, ale také Čechy.

Podle cizinecké policie se některé zprostředkovatelské agentury snaží oklamat zájemce o dobrovolný návrat domů. Tvrdí jim, že v programu již není místo, ale že za 250 eur, tedy polovinu částky, která je cizincům při návratu vyplácena, jim místo v programu zajistí. V tuto chvíli je v programu volných ještě asi pět set míst.

KONTROLA V DALOVICÍCH

V souvislosti s rostoucím rizikem přechodu nezaměstnaných cizinců do ilegality zvýšila cizinecká policie počet kontrol na nádražích, restauracích i v továrnách. V dalovické porcelánce se zaměřila na nelegální zaměstnávání cizinců. V průběhu kontroly policisté na nádvoří prověřili přes dvacet Vietnamců, jeden z nich neměl v pořádku pracovní povolení.