JRD pěstuje okrasné dřeviny ve vlastní lesní školce

Bydlet obklopeni přírodou – to pro JRD není prázdné reklamní heslo. Na jaře tohoto roku začalo JRD pěstovat vlastní okrasné dřeviny v lesní školce o celkové výměře 1 ha v Jinošovském údolí u Vlašimi.

„Při realizaci svých projektů se snažíme sázet vzrostlou zeleň tak, aby již noví obyvatelé našich bytů bydleli v příjemném prostředí v zeleni a nemuseli čekat řadu let, než jim u domu něco vyroste. Ale s tím je v České republice všeobecně problém. Většina u nás prodávaných stromů je z dovozu, především z Nizozemí, a ukázalo se, že s tím plynou mnohá rizika, především s přezimováním,“ říká Ing. Jan Řežáb, ředitel skupiny JRD, který je sám vášnivým zahradníkem.

JRD začalo pěstovat lesní školku s habrem obecným pro živé ploty a postupně pěstování rozšířilo o rododendrony a popínavé dřeviny, mezi které patří břečťan obecný, přísavník třícípý a hortenzie latnatá. „Jedná se především o rostliny v kontejnerech, a tak je možné je sázet v průběhu celého roku kromě období zámrazu, narozdíl od rostlin z volné půdy, které je možné sázet pouze několik týdnů na jaře a na podzim, a pokud se nedodrží správný postup, riskuje se trvalé poškození, “ říká Lukáš Kaprál, vedoucí lesní školky JRD.

Projekty JRD tedy mohou být osazeny včas, aby se dřeviny měly čas uchytit a přivítat svou svěží zelení nové obyvatele. JRD používá pro své projekty jen ty nejkvalitnější materiály a snaží se být co nejšetrnější vůči životnímu prostředí i přírodě a přinášet zelené prostředí pro nové obyvatele svých projektů. Návrhy zahrad a osázení připravují zkušení zahradní architekti, pro které je důležitá znalost zeminy v projektech, ale i rozložení projektu na světové strany.

Všechny připravované projekty JRD mají rozsáhlý plán zelené výsadby. Největší počítá v projektu Park Hloubětín, kde vznikne rozsáhlý vzrostlý zelený park o výměře 3 000 m2. Již v minulosti JRD realizovala rozsáhlý park se vzrostlou zelení v Prokopském údolí na bývalém pozemku továrních skladů již 4 roky před zahájením výstavby tak, aby byla zaručena kvalita zeleně již při nastěhování, kde teď realizuje projekt 8 luxusních vil Diamantica zasazených do krásné přírody údolí.

„Respekt k přírodě a soulad s ní je jeden ze základních pilířů naší firemní strategie. Nejen, že se ji snažíme chránit, ale i kvalitně nově realizovat pro spokojenost našich zákazníků. Velmi striktně chráníme stávající zeleň při návrhu i realizaci stavby,“ říká Ing. Jan Řežáb.