Kašpárkovo kino pozve hvězdy filmu

Mezinárodní divadelní festival Na prahu uvede do neděle v Budějovicích čtrnáct vystoupení. Sedm pro děti a sedm pro dospělé.

Antonio Banderas, Clint Eastwood, Rocky, Terminátor a Mrazík se koncem týdne setkají v Českých Budějovicích. Vystřídají se v Kašpárkově oživlém kině, které bude hrát kultovní filmy v divadelním kabátě. Slavným hrdinům ho ušily například soubory Buchty a Loutky, Hadivadlo či Polárka.
Kašpárkovo kino je jednou z novinek přehlídky nazvané Na prahu, která už pátým rokem představuje mladé umělce z Česka i ciziny. „Práh v názvu je pro nás symbolem a příslibem něčeho neobvyklého, neznámého či mezního. Něčeho, co se nachází na druhé straně, v další místnosti nebo někde venku,“ naznačila Bára Lišková z pořádajícího souboru loutkohry Jihočeského divadla.
Ozdobou letošního ročníku bude stínové divadlo z Německa. Zavede publikum na dobrodružnou cestu kolem půlky světa s více než šedesáti stínovými loutkami a živou hudbou. „Je to magická inscenace, s níž soubor Theater Handgemenge sklízí úspěchy po celém světě. Do jižních Čech přijede poprvé,“ upozornila Lišková.

Bejbypankáči v průvodu

Čtyřdenní přehlídka zahrnuje čtrnáct představení, tři z nich přivezou zahraniční soubory. Nebude chybět chůdový průvod centrem města, ohnivá show rakouských paličů Appokeluybse a divadelní dílna pro děti v Domě u Beránka.
Festival spojuje umělce, kteří se věnují loutkovému a pohybovému divadlu, pantomimě i novému cirkusu a zaměřují se na mladé diváky. I letos v něm figuruje kabaret Kašpárek v rohlíku, a to jeho písničková verze pro rockové festivaly.
Podrobný program je na adrese www.naprahu.cz. Série začíná ve čtvrtek večer, kdy olomoucká Tramtárie uvede v Malém divadle inscenaci Terminátor a já, Divadlo Neškvor pak přivede Clinta Eastwooda na dvůr Domu u Beránka.
V pátek odpoledne půjde městem průvod, v němž nebude chybět ani Kašpárek a další bejbypankáči. Zahájení je spojené s otevřením výstavy. Připomene dílo výtvarníka a divadelníka Matěje Němečka, jenž loni vosmadvaceti letech zemřel.