Kočky odpočívaly v sarkofágu

Jediné kočičí muzeum v republice je na zámku ve Lnářích. Největší micka má dva metry, nejmenší centimetr. Do sbírky chce přispět i zpěvačka Sisa Sklovská.

Co je zvací kočka nebo k čemu byly mumie těchto zvířat? Odpověď znají v Kočičím muzeu na zámku ve Lnářích.

„Zvací kočky byly sošky, které v zemích jako Indie, Indonézie a Čína dávali před obchody. Seděly ve vzpřímené poloze se zvednutou přední packou a ohnutou tlapkou. Vypadaly sice, jako že mávají, ale opak je pravdou, zvaly nakupující do krámu,“ vysvětluje majitelka ojedinělého muzea Alena Vaníčková.
Objasňuje i druhou zvláštnost. Při archeologických vykopávkách v egyptských Thébách prý nalezli mumifikované kočky z doby asi 800 let před naším letopočtem. „Velké množství nabalzamovaných zvířecích těl rozprodali v Anglii na zemědělském trhu. Hospodáři totiž věřili, že mrtvé kočky vyženou myši z polí,“ vysvětluje.

Kromě těchto zajímavostí je v muzeu kolem tisíce koček. Ze všech možných materiálů. Od dřeva, skla, porcelánu až po nafukovací, hadrové, paličkované, plastové nebo perníkové. Lidé mohou obdivovat kočičího muže i sochy v nadživotní velikosti. Kočky jako krmítko, nočník, rádio, budík nebo foťák. Vycpanou tu ale nenajdete ani jedinou. Jen sběratelské kousky.

Zpěvačka Sklovská má mezinárodní společnost

Mezi návštěvnicemi byly v minulosti i takové milovnice koček jako Marta Kubišová nebo politička Vlasta Parkanová. Chystá se sem i zpěvačka Sisa Sklovská. „Mile mě překvapuje, že mají kočky své muzeum. Přijedu se podívat a velmi ráda přispěji do jeho sbírek,“ slibuje. Doma má tři kočky. Brazilku Leňu dostala k narozeninám. Dva kocoury- českého a amerického vypiplala nemocné z útulků.

Muzeum nejvíc láká děti. Novotní z Třemošné přijeli už podruhé. Tří, devíti a třináctileté dívky se na tolik koček nemohou vynadívat. „Překvapuje mě, jak se k nim v Egyptě uctivě chovali,“ říká nejstarší z nich Marie Novotná. Její matku zas zajímá ilustrovaná kniha od Karen Mahony Bohemian cats.
Původně Aleně Vaníčkové nešlo o založení muzea, ale spíše o recesi. V roce 2005 se v přízemí zámku uvolnilo pět místností po kancelářích.

„Napadlo mě udělat muzeum koček a seznamovat návštěvníky se vším, co se týká soužití člověka s tímto tvorem,“ říká. Nakonec jí se založením pomohli výtvarníci a spolupracuje i s pražským Náprstkovo muzeem.

„Začali jsme s historickou částí, a když se o tom lidé dověděli, začali sem vozit jednotlivé kusy nebo své sbírky,“ říká majitelka pěti domácích mazlíčků.

Kočičí společnost si dopřávali i slavní muži. Spisovatelé Walter Scott, Ernest Hemingway, Bohumil Hrabal nebo světoznámý fotograf Andy Warhol. Nejznámějšího kocoura Mikeše maloval Josef Lada. Čtyřnozí chlupáči byli hvězdami filmového plátna i loutkových divadel.

Egypťané je natolik uctívali, že je dávali do malých sarkofágů a pohřbívali spolu s lidmi, protože je považovali za posly bohů a věřili, že mrtvým budou i po smrti dělat společnost.