Krize ovlivnila festival dětských filmů. Letos bude vstupné

Na zlínský festival dopadla krize. Přesto nabídne i letos bohatý program.

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež startuje v neděli 31. května. Na hvězdy takového formátu, jakými byli v minulých letech Pierre Brice, Michael York, Annie Girardotová, Gina Lollobrigida nebo Ornella Mutiová, letos museli pořadatelé zapomenout. I na zlínskou přehlídku udeřila ekonomická krize.

Návštěvníci to poznají například tak, že letos poprvé budou muset za každé odpolední představení platit dvacet korun. Organizátoři se v posledních měsících museli vypořádat s obrovskými problémy. Festival opustil hlavní sponzor, pojišťovna Allianz, kterou nakonec nahradila firma Synot Tip. Přísun peněz ale radikálně přiškrtil i stát a festival bojoval o přežití.

„Někteří naši partneři ze soukromé sféry museli omezit naši podporu, ale povedlo se nám získat nové. Co ale pro nás bylo kritické, že stát, tedy ministerstvo kultury, nám tři měsíce před festivalem oznámil, že nám sníží příspěvek o třetinu, tedy o šest milionů korun. To už je vážné, jelikož do té doby jsme byli ubezpečováni, že dostaneme maximálně o dvacet procent méně,“ komentuje problémy s penězi umělecký ředitel festivalu Petr Koliha.

Tak výrazné snížení podpory ministerstva jej překvapilo hlavně proto, že vláda zlínský festival vybrala jako oficiální doprovodnou akci českého předsednictví Evrospké unie.„Propad v rozpočtu se nám daří vybalancovat úsporami, které se ale nedotknou filmového programu, a také penězi z jiných aktivit společnosti Filmfest, která je organizátorem akce,“ doplnil Koliha.

Kvůli úsporám, které zavádí České dráhy, málem nevyjel ani Kinematovlak, který každoročně vyváží festivalové projekce po celé Moravě. „Až na poslední chvíli se nám s Českými drahami podařilo dohodnout,“ řekla vedoucí produkce Irena Skaunicová.

I přes potíže se zajištěním peněz ale i letos do Zlína přijedou zajímaví filmoví tvůrci a herci. „Asi nejznámější tváří festivalu bude britský herec Tim Curry, proslulý hlavně rolemi nejrůznějších padouchů. Hrál třeba ve filmech Sám doma 2: Ztracen v New Yorku, Charlieho andílci nebo Scary Movie 2,“ dodala mluvčí.

V hlavní porotě festivalu zasedne maďarský filmař Gábor Csupo, který se podílel například na tvorbě seriálu Simpsonovi, přijede syn slavného španělského režiséra Luise Buňuela, dokumentarista Juan Luis Buňuel, ruský herec z filmu Anglické jahody Alexej Bardukov nebo mladá americká herečka Anna Sophia Robb.

„Právě tato herečka je typickým hostem, na kterého se chceme v budoucnu více zaměřit – mladá talentovaná tvář, která začíná sklízet první úspěchy,“ říká umělecký ředitel přehlídky Petr Koliha. Do Zlína se chystají i čeští herci. Novou pohádku Peklo s princeznou představí Václav Postránecký, Jana Doležalová a Roman Vojtek. Dalšími hosty festivalu budou Jitka Čvančarová, Matěj Hádek, Miroslav Táborský nebo Jan Čenský.

Program festivalu nabízí 473 filmů ze čtyřiačtyřiceti zemí celého světa. „Diváci se mohou těšit na českou předpremiéru fantasy filmu Kletba Měsíčního údolí. Natočil jej režisér Gábor Csupo a jednu z hlavních rolí hraje Tim Curry, oba film ve Zlíně uvedou,“ doplnila mluvčí festivalu Helena Simerská.

Podrobný program festivalu najdete na straně 10.