Cameron Diaz jako Zkažená úča uspěla o prsa

Uspěje? Učitelka Elizabeth (Cameron Diazová) se pokouší uhnat bohatého kolegu (Justin Timberlake)

Uspěje? Učitelka Elizabeth (Cameron Diazová) se pokouší uhnat bohatého kolegu (Justin Timberlake) Zdroj: falcon

Na jedné straně stojí zbytečně prvoplánový název Zkažená úča a na druhé poměrně inteligentní romantická komedie, kterou nejnovější snímek s Cameron Diaz, Jasonem Segelem a Justinem Timberlakem ve skutečnosti je.

Zkažená úča mnohými prvky a motivy připomíná stále populárnější díla z producentské (a mnohdy i režisérské) dílny Juda Apatowa. Filmy jako Zbouchnutá či 40 let panic se snažila aktualizovat zprofanovaný žánr, vymýtit z něj mnohá klišé a obohatit o jiný druh humoru.

Tak je tomu i v příběhu hezké učitelky Elizabeth, jež nade vše miluje peníze. Proto se chce provdat za bohatého milence a navždy skoncovat s učením. Když ji ale snoubenec opustí, musí se vrátit k nenáviděné práci a snažit se našetřit deset tisíc dolarů na plastickou operaci poprsí. Jen ta jí údajně přinese dalšího boháče.

Přes přísné zákazy a kontroly v práci dost pije, kouří marihuanu a říká dětem věci, které by ve škole (a v romantických komediích) dříve slyšet nemohly. Když zjistí, že nejlepší učitel školy získá solidní finanční prémii, musí se pokusit stát se jím (třeba podvodem). A také se snaží sbalit nejnovějšího učitelského kolegu a odolávat svodům hodného (ale chudého) učitele tělocviku.

Na výsledku je poznat, že jej natočili spolutvůrci dnešních veleúspěšných seriálů, jakými jsou Californication a americká verze Kanclu (Jason Segel ostatně zazářil v sitkomu Jak jsem poznal vaši matku). Dialogy jsou vybroušené, nepostrádají vtip, nadsázku, sexuální narážky a dvojsmysly, ale také trochu větší dávku reality, než bývá u podobných filmů zvykem.

Zároveň se ale Zkažená úča nedokázala ubránit největšímu klišé růžové knihovny a samotným závěrem veškeré novinky žánru zcela pohřbí. To je ale problém i apatowovských snímků. Na druhé straně romantické komedie asi ani jinak končit nemohou.

Zkažená úča

(komedie, USA, 92 minut)
Režie: Jake Kasdan
Hrají: Cameron Diaz, Jason Segel, Justin Timberlake
Premiéra: 28. července
Hodnocení: 60 %