Ellis zve do kouzelného světa Planetary

Komiks Warrena Ellise

Komiks Warrena Ellise Zdroj: Repro E15

Komiksový scenárista Warren Ellis i českým čtenářům již mnohokrát dokázal, že je mistrem ve vykreslení jiných světů. Světů ukrývajících se za tím naším, obyčejným a šedým. V sérii Transmetropolitan přesvědčivě zachycuje naši podivnou budoucnost. Naopak díky Planetary, sérii, již nakladatelství BB art právě spouští, se s Ellisovou fantazií vydáme ke kořenům naší současnosti. Byť samozřejmě trochu jiné, než kterou kolem sebe pozorujeme.

Planetary je jméno organizace řešící nejroztodivnější záhady po celém světě. Nesourodá trojice jejích členů se vydává na tajemný ostrov, kde donedávna žily obří příšery, pravděpodobně z cizí planety. V Japonsku řeší případ ducha mrtvého policisty, který řádí ve městě. Jindy se zase snaží přijít na kloub neznámé technologii, z níž se nakonec vyklube mezidimenzionální loď hledající novou posádku. Jak správně stojí v úvodu knihy, Planetary je „zábavnější a pestřejší komiksovou obdobou Akt X“.

Zároveň Ellis věrný své proslulosti rozvíjí vedle jednotlivých epizod také delší linii, která všechny jednotlivé příběhy propojuje v jediný celek. Ten se rozvíjí jen pozvolna a ukazuje, že na konci druhé světové války několik vědců otevřelo bránu do jiných dimenzí. Z ní se na Zem dostalo několik „hrdinů“ snažících se Zemi zničit. Případy Planetary pak jsou jen důsledkem či reliktem tohoto střetu, který možná ještě neskončil. Jen se odehrává ukryt před zraky obyčejných lidí.

Chtělo by to kompletní vydání...

Ellis má dokonale zvládnutý žánr mysteriózní sci-fi kriminálky. Právě díky tomu je Planetary tak mimořádná, ačkoli nepřináší nijak mimořádné postavy a hlavní příběh je rozbit na miniaturní dílky, což v komiksové podobě příliš nefunguje. Jednotlivé „kapitoly“ jsou ale vskutku famózní a čtenář je doslova strhnut děním, jež sleduje. Vytknout se jim dá jediné – jsou příliš krátké na to, aby si čtenář užil celý dramatický a emoční oblouk. Dílu by tak mnohem více než vyprávění ve čtyřech knihách (které postupně vyjdou) slušelo kompletní vydání. To by ale bylo asi příliš nákladné.

Těšme se tak na další knihu. Ta první prozatím více otázek pokládá, než kolik jich zodpoví. A čtenáře nechává příjemně napnutého, kam se tahle dokonale zábavná série bude ubírat. Snad nastolenou kvalitu udrží až do finále. Slavným televizním Aktům X se to kdysi nepodařilo.

Warren Ellis a další: Planetary Nakladatelství: BB art, 2013 Překlad: Richard Podaný Hodnocení: 90 %