Knižní čtvrtek nabídne novinky Havla i Hájíčka

knihy, vydavatelství, nakladatelství

knihy, vydavatelství, nakladatelství

Celkem 15 očekávaných novinek nabídne jubilejní desátý Velký knižní čtvrtek, který se uskuteční 13. října. Pořadatelé akce znovu vsadili na co nejširší nabídku, novinky tak pocházejí od českých i zahraničních autorů, vedle beletrie se mezi tituly objevuje i non fiction literatura. Z domácí produkce bude k nejočekávanějším novinkám patřit nový román oceňovaného Jiřího Hájíčka.

Po Rybí krvi a Vzpomínkách na jednu vesnickou tancovačku Hájíček u nakladatelství Host vydává Dešťovou hůl. Z dalších slavných tvůrců 13. října své novinky představí například Jiří Padevět (Krvavé léto 1945. Poválečné násilí v českých zemích), Václav Cílek (Co se děje se světem) nebo Evžen Boček (Aristokratka na koni). Očekávané bude také vydání rukopisu Václava Havla Zápisky obviněného.

Pozornost budí také kniha Lucie Fialové The Tap Tap. Řiditel autobusu mapující téměř dvacetiletou historii nevšední hudební skupiny The Tap Tap. Ze zahraniční produkce velká očekávání vzbuzuje především román Nebeská tělesa, za který Eleanor Cattonová získala v roce 2013 prestižní Man Booker Prize.

Velký knižní čtvrtek se letos na podzim uskuteční již podesáté. „Celkem tato akce uvedla na trh 130 knih, kterých se dohromady prodal milion výtisků,“ uvedl za pořadatele Pavel Turner. Několik autorů přislíbilo, že své novinky také osobně představí. Již 13. října se tak stane v Městské knihovně v Praze a 20. října v Knihovně Jiřího Mahena v Brně.