Konec Supermana podle Moora nabídne perfektní komiksové retro

superman

superman Zdroj: Repro E15

Ještě než se v průběhu osmdesátých let zcela definitivně proměnila podoba komiksových příběhů, vzniklo dílo, které tradiční pojetí definitivně uzavřelo. A vrchol této éry je spojen s nejznámějším hrdinou komiksového světa vůbec – Supermanem. Pod názvem Superman: Co se stalo s mužem zítřka? vydává BB art v češtině soubor tří supermanovských příběhů z pera jednoho z nejslavnějších komiksových scenáristů, Allana Moora (Strážci, Liga výjimečných).

Moore byl postaven před obtížnou otázku – jak napsat poslední díl Supermana? Vypořádal se s tím skvěle. V retrospektivním vyprávění Lois Laneové vykresluje poslední střet dokonalého hrdiny s většinou svých odvěkých nepřátel, který končí porážkou zla, ale definitivním odchodem symbolu dobra ze Země. Oproti dnešním komiksům je Moorův Superman mnohem úspornější ve výrazu, nejsou zde žádné ryze obrazové pasáže beze slov; přece jen jde o artefakt z doby, kdy vycházely komiksové sešity, pozdější grafická alba byla teprve v plenkách. Zároveň psychologie postav a jejich motivace nedosahují takové výše, jak v pozdějších mistrovských dílech komiksu.

Na druhé straně se Moore a jeho kreslíři dokonale soustředí na akci, která je podaná strhujícím tempem. A tak je tomu ve všech třech Moorových příbězích – přičemž druhý nabízí setkání Supermana a Bažináče a třetí, formálně velmi pozoruhodný, mísí Supermana s Batmanem, Robinem a Wonder Woman. Povinnost pro každého komiksového fandu a jeden z pilířů žánru.

Allan Moore a další: Superman. Co se stalo s mužem zítřka?

Nakladatelství: BB art, 2011
Překlad: Viktor Janiš
Hodnocení: 80 %