Nový Temný rytíř kasovní rekord neztrhal

Batman - Temný rytíř povstal

Batman - Temný rytíř povstal Zdroj: warner bros.

Přestože studio Warner Bros. nechtělo z respektu k páteční střelbě při premiéře filmu Temný rytíř povstal zveřejnit jeho víkendové tržby, magazíny Variety a The Hollywood Reporter přišly s odhady komerčního výkonu snímku, jež studio posléze potvrdilo. Během prvních tří dnů v amerických kinech novinka Christophera Nolana utržila 160 milionů dolarů, což ji řadí na první místo mezi 2D filmy.

Přes značné tržby je tato částka mírným zklamáním, podle amerických analytiků snímek cílil na částku přesahující 180 milionů dolarů, Bloomberg News uváděl cifru 198 milionů dolarů a spekulovalo se také, zda padne rekordní zápis snímku Avengers (207 milionů dolarů). Extrémní predikci nabídl server boxofficemojo.com, dle nějž novinka může za víkend utržit až 228 milionů dolarů. Nicméně tato předpověď předcházela tragické páteční události.

Pro kasovní úspěch nového Batmana hovořil především vyšší počet kin, která snímek hrála. Podle boxofficemojo. com se snímek hrál ve 4404 sálech, což je druhý nejvyšší počet v historii. Navíc film se objevil v rekordním počtu luxusních kin IMAX (332). Na druhé straně Temný rytíř povstal je o půlhodinu delší než Avengers, proto jej jednotlivé sály mohou vysílat méně často, nač si kinaři stěžovali. Důležitým faktorem také byla absence 3D projekcí, které jsou dražší. Podle magazínu Variety Avengers díky dražším trojrozměrným projekcím utržili o 35 milionů dolarů více, než kdyby byli vysíláni jen ve 2D.

Temnému rytíři může ublížit ještě v dalších dnech. Podle Bloomberg News se studio Warner Bros. rozhodlo stáhnout hned dvě televizní upoutávky, jejichž obsah by mohl u diváků vyvolat nepříjemné reminiscence na denverskou premiéru.

V pozadí zatím zůstávají tržby na neamerických trzích, které mohou snímek v konečném součtu tržeb vystřelit až k nejvýnosnějším filmům všech dob. Je sice pravda, že kvůli střelbě studio omezilo promoakce a slavnostní premiéry, nicméně neamerické publikum nebude tolik ovlivněno negativními dopady páteční tragédie.

Nejvýdělečnější premiéry
amerických kinNejvýdělečnější premiéry amerických kin