O Zlatou palmu v Cannes bude bojovat 21 filmů

předseda canneské poroty režisér Nanni Moretti

předseda canneské poroty režisér Nanni Moretti

Slavní režiséři jako Michael Haneke, David Cronenberg, Alain Resnais či Ken Loach se utkají o nejprestižnější filmovou trofej světa – Zlatou palmu v Cannes. Český film v hlavní soutěži jako již tradičně chybí, ale studentský film Tambylles Michala Hogenauera byl zařazen do studentské sekce Cinéfondation.

Celkem se o jednotlivé festivalové vavříny v hlavní soutěži uchází 21 snímků z celého světa. Velkou pozornost budou lákat především tvůrci z amerického kontinentu. Svou Cosmopolis podle stejnojmenného románu Dona DeLillo v 65. ročníku canneského festivalu uvede David Cronenberg. Snad ještě větší očekávání se pojí k účasti novinky Andrewa Dominika Killing Them Softly. Domonik totiž znovu spolupracuje s Bradem Pittem, s nímž vytvořil úchvatný snímek Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, který získal dvě nominace na Oscary.

Z evropských zástupců je třeba připomenout dřívější držitele mnohých festivalových cen včetně Zlaté palmy, mezi něž patří Ken Loach (ten uvede novinku The Angel´s Share), tvůrce brutálního dramatu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny Cristian Mungiu (název jeho soutěžní novinky zní Beyond the Hills) a především Michael Haneke, jenž před lety získal Zlatou palmu za Bílou stuhu. Jeho novinka se jmenuje Amour.

Domácí francouzskou kinematografii pak bude zastupovat veterán nové vlny Alain Resnais se snímkem Vous n´avez encore rien vu (v překladu Ještě jste nic neviděli, což je zjevný odkaz na slavnou první větu pronesenou na filmovém plátně v Jazzovém zpěvákovi z roku 1927: „Ještě jste nic neslyšeli.“)

Letošní ročník odstartuje 16. května a výsledky očekávané soutěže oznámí porota vedená italským režisérem a také držitelem Zlaté palmy Nannim Morettim 27. května.