Obhájce znovu obžalovává justici

Smrtící hra. Obhájce
Matthew McConaughey
(vpravo) musí hrát se svým
klientem (Ryan Phillippe)
doslova o život

Smrtící hra. Obhájce Matthew McConaughey (vpravo) musí hrát se svým klientem (Ryan Phillippe) doslova o život Zdroj: bioscop

Soudních dramat v posledních letech vznikla spousta, ale většinou šlo jen o vytloukání již zcela prázdné slámy. O další neinvenční obžaloby systému, jemuž nevládne skutečná spravedlnost, ale spíše formalismus. A v takovém systému lze spravedlnost obejít jedním velkým obloukem.

Snímek Obhájce, v němž si hlavní roli veleúspěšného advokáta zahrál Matthew McConaughey, zprvu působí jako další dílo natočené podle podobného mustru. Ale velmi brzy se z něj stává zamotaná skládačka, která sice americkou justici kritizuje, ale zároveň celkem přesvědčivě ukazuje její funkčnost – pokud se advokátská mazanost spojí s náznakem morálky.

Obhájce Michaela Hallera si osobně vyžádá bohatý mladík (Ryan Phillippe), který je obžalován z napadení a pokus o znásilnění. Ve výpovědi údajné oběti nesouhlasí spousta detailů a Haller se těší, že za rutinní případ inkasuje spoustu peněz. Ale postupně se začínají objevovat temná místa v minulosti jeho klienta, jehož nevinu začne Haller sám zpochybňovat. Svým klientům nikdy nevěří, přesto se je snaží osvobodit. V tomto případě je však vše mnohem složitější. Navíc se Haller do případu zaplétá stále víc a záhy zjišťuje, že si jej mladík vůbec nevybral náhodou.

Adaptace románu Michaela Connellyho vychází ze dvou hlavních inspiračních zdrojů. Prvním jsou samozřejmě principy americké justice a nám často nepochopitelná pravidla, jež mezi jejími jednotlivými složkami fungují. Právě kvůli nim se Haller brzy dostává do naprostého područí klienta a nezbývá mu než s ním hrát jeho hru.

Neméně důležité pro scénář pak je žánrové křížení soudního dramatu s klasickou kriminálkou. V ní diváci vědí, kdo je vrah a jak zločin spáchal (na rozdíl od detektivky), a zábava vychází z kriminalistických metod usvědčování. Právě ty v Obhájci vycházejí ze soudnictví. Podobný mix nebývá obvyklý. A režisér Brad Furman s ním naložil bravurně, s častými odkazy na styl Michaela Manna. Nadprůměrná záležitost s dobrými hereckými výkony.

Obhájce (drama, USA, 118 minut)

Režie: Brad Furman
Hrají: Matthew McConaughey, Ryan Phillippe, Marisa Tomeiová, John Leguizamo
Premiéra: 11. srpna
Hodnocení: 70 %