Recenze filmu: Rasismus jako vrah v satirickém hororu

VÍTANÝ NÁPADNÍK. Chris (Daniel Kaluuya) pozná za jeden víkend meze tolerance nejen otce své dívky.

VÍTANÝ NÁPADNÍK. Chris (Daniel Kaluuya) pozná za jeden víkend meze tolerance nejen otce své dívky. Zdroj: Foto cinemart

Černošský mladík se na návštěvě u rodiny své bělošské přítelkyně necítí bezpečně − a má k tomu dobrý důvod. Film Uteč kombinuje horor se satirou a aktuálním společenským podtextem.

Režijní debut herce, scenáristy a komika Jordana Peela Uteč doprovází pověst jednoho z nejlépe hodnocených amerických filmů roku i jednoho z prvních žánrových filmů nasáklých obavami z Trumpovy éry.

Hlavním hrdinou snímku je černošský mladík Chris (Daniel Kaluuya ze seriálu Černé zrcadlo), kterého jeho bělošská přítelkyně (Allison Williamsová ze seriálu Girls) bere poprvé na víkend ke svým rodičům.

Chris má obavy, že se jim moc líbit nebude, chirurg a psycholožka se ale tváří přátelsky. Jen mají občas podivné otázky a jemně rasistické poznámky.

Peele, sám černoch, dokáže v první půli působivě vystihnout nejasný pocit, že tady něco nehraje. Stačí mu k tomu upozornit na obyčejné detaily, jako je zvuk lžičky míchající šálek čaje. Všechny ty bizarní maličkosti mají, zdá se, logické vysvětlení. Přesto ve filmu krásně houstne atmosféra ohrožení a uzavírající se pasti. „Uteč“ je samozřejmě rada, jíž začne Chris dbát až příliš pozdě.

Po odhalení, o co americké privilegované třídě opravdu jde, se film přehoupne do krvavého hororu. Konec místo katarze či pointy nabídne jen tu nejotřepanější pomstu, která zkomplikuje politický přesah filmu. Cítí Peele, že v trumpovské Americe není možné rasové smíření?

Rasismus je hlavním padouchem ve filmu, který žánr hororu chytře využívá a posouvá. Nejen ke komedii, k níž má Peele blízko i díky svému působení ve skečových pořadech, za což loni získal i cenu Emmy.

Podobně jako nedávný francouzský komediální horor Raw, i Uteč se chce méně okatě vyjadřovat k citlivým otázkám identity. Rozsah jeho metafor není tak široký ani tak pestře šokující, na druhou stranu dokáže být debutant Peele ucelenější a zábavnější. Uteč se nebojí zesměšnit ani bohaté liberály plné samolibých představ o vlastní ušlechtilosti a nadřazenosti. Jeho černý humor je ale úzce svázán s hněvem a strachem, že právě takoví lidé Americe vládnou.

Uteč (komediální horor, USA, 103 minuty)

Režie a scénář: Jordan Peele Hrají: Daniel Kaluuya, Allison Williamsová, Bradley Whitford, Catherine Keenerová

Hodnocení: 70 %