Recenze: Jak na… s Johnem Wilsonem je vtipným deníkem neurotika z New Yorku

HBO už si u Johna Wilsona objednalo druhou sérii, v níž zdokumentuje rok 2021.

HBO už si u Johna Wilsona objednalo druhou sérii, v níž zdokumentuje rok 2021. Zdroj: HBO GO

Pozorovatel života. Newyorčan John Wilson natáčí všude, kudy chodí a jezdí.
Na první pohled se každý ze šesti půlhodinových dílů  seriálu Johna Wilsona věnuje jednomu z problémů takzvaného prvního světa – tedy lidí, kteří se mají materiálně dobře – a rozebírá jej a radí.
Za svými nápady neváhá John Wilson cestovat kamkoliv po USA, těžištěm jeho série přesto zůstává New York.
John Wilson, který se většinu série fyzicky schovává za kamerou, ale jinak o sobě odhaluje mnohé a vše vypráví očima pravého newyorského neurotika.
5
Fotogalerie

John Wilson se živil jako střihač videí pořízených pro soukromého detektiva i jako kameraman reklam na maso. Kromě toho natáčel také netradiční dokumenty. Ten o koncertu Davida Byrnea pojal třeba jako krimi. Na HBO GO lze nyní čtyřiatřicetiletého Američana objevit jako autora a průvodce originální série nazvané Jak na… s Johnem Wilsonem.

Na první pohled se každý ze šesti půlhodinových dílů věnuje jednomu z problémů takzvaného prvního světa – tedy lidí, kteří se mají materiálně dobře – a rozebírá jej a radí. Ovšem z každého tématu Wilson proudem asociací a myšlenek brzy odběhne dál a dál. A nakonec místo tipů, jak vést nezávaznou konverzaci, jak uvařit rizoto nebo jak rozdělit účet v restauraci, předestře něco mnohem unikavějšího i hlubšího – své rozjímání nad tím, jak žijeme.

Za svými nápady neváhá cestovat kamkoliv po USA, těžištěm jeho série přesto zůstává New York. V něm především nabral spoustu roztodivných, často bizarních záběrů na objekty a někdy nic netušící kolemjdoucí a kolemsedící.

V nich vtipně i metaforicky ilustruje každou svou větu a vytváří osobitou mozaiku moderní existence. Jeho velkoměsto se tu jeví jako domov překvapivého počtu podivínů, sociální nespravedlnosti, ale i vstřícných sousedů, pestrých lidských zvyků a vytrvalosti.

Wilson, který se většinu série fyzicky schovává za kamerou, ale jinak o sobě odhaluje mnohé, vše vypráví očima pravého newyorského neurotika. Tedy muže úzkostného, zvídavého, nejistého, osamělého, poněkud obsesivního a někdy příliš ukecaného.

Jeho osobní pohled na velké věci přitahuje svou intimitou a upřímným zájmem o druhé. Své úvahy o lidské povaze Wilson nefiltruje patosem, naopak se nevyhýbá trapnosti a humoru. Své myšlenky nabízí jako svůj názor a zkušenost k vlastnímu divákovu rozjímání.

Prvních šest dílů v poslední epizodě palčivě shrne nástup pandemie koronaviru, která znemožnila věnovat se nezávazné konverzaci i sdílenému jídlu v restauraci. Nezastavila ale Johna Wilsona – HBO už si u něj objednalo druhou sérii, v níž zdokumentuje rok 2021.

Jak na… s Johnem Wilsonem
(dokumentární série, USA, šestkrát 28 minut)

Režie a scénář: John Wilson

Vystupují: John Wilson, Cynthia Larsonová, Ron Low, Gabrielle Merkenová

Hodnocení: 80 %

Autorka je spolupracovnice redakce