Recenze: Supermanská parodie bez nadšení

Lego, Times Square

Lego, Times Square Zdroj: ctk

Tmavý mručící hrdina z na sebe v hitu Lego příběh upozornil dostatečně na to, aby se stal hrdinou svého vlastního příběhu, konkrétně Lego Batman filmu. Ten se nese v duchu filmové parodie na superhrdinské akce, něco jako Deadpool pro děti

Bezelstně sebestředný Batman komentuje už úvodní loga producentů, pak následuje první velkolepá akční scéna, na jejímž konci záporák Joker zjistí, že pro netopýří postavičku znamená méně, než by chtěl. Tím odstartuje hlavní zápletka, která děti i Batmana naučí, že mstitel nemusí být jen osamělý, tým je víc než jedinec a Superman umí pořádat super párty.

Velkolepá akční scéna se ještě dvakrát zopakuje s novými postavičkami včetně několika nejhorších padouchů z popkultury včetně Voldemorta. K tomu létají i hlášky jedna za druhou, některé vynalézavé, jiné méně, většinou jen úsměvné než k popukání.

Aby se Lego Batman stal nejlepším filmem podle některého z komiksů vydavatelství DC Comics za poslední dobu, nebylo zas tak těžké. K tomu mu stačí předvedená invence, nadsázka a divákův obdiv z hračky rozpohybované počítači.

Náročnější bylo dostát vzpomínce na Lego příběh. Jeho originální děj nahradila parodie, tedy film podle vzorů nejzprofanovanějšího žánru současnosti, který si z klišé utahuje, ale řadu jich i sám dodržuje.

Batman tepe energií, sebereflexí a neustálým hlukem. K tomu tato superakce konečně obsahuje i emancipovanou ženskou akční postavu, která nemusí nosit mini či lycru. Výsledek jen často působí jako benevolentní hra pár fanoušků komiksů, kterou dospělí mohou sledovat pobaveně, ovšem bez překvapení a nadšení.

Lego Batman film
(akční parodie, USA/Dánsko, 2017,
104 minuty)
Režie: Chris McKay
V českém znění: David Novotný,
Igor Bareš, Vojtěch Kotek,
Anna Brousková
Hodnocení: 60 %