Slavný snímek afghánské dívky se prodal za tři a půl milionu korun

Slavný snímek afghánské dívky

Slavný snímek afghánské dívky Zdroj: Profimedia.cz

Za 178.900 dolarů (3,5 milionu korun) se ve čtvrtek v New Yorku vydražila slavná fotografie afghánské dívky, která se v roce 1985 objevila na obálce magazínu National Geographic. Snímek byl prodán v rámci první dražby fotografií a obrazů ze sbírek National Geographic Society, kterou uspořádala aukční síň Christie's a která vynesla celkem 3,8 milionu dolarů (74,2 milionu korun).

Fascinující snímek afghánské dívky v potrhaném červeném šátku a s pronikavýma zelenýma očima pořídil v roce 1984 americký fotograf Steve McCurry v uprchlickém táboře v Pákistánu v době sovětské invaze do Afghánistánu. Když se objevila v National Geographic, stala se jedním z nejznámějších dobových snímků a symbolem afghánské války. V New Yorku se prodala za více než trojnásobek odhadní ceny.

Slavný snímek afghánské dívkySlavný snímek afghánské dívky | Profimedia.czFotografie mladé Afghánky z roku 1984

Během první aukce za 125 let existence National Geographic Society se dražilo na dvě stě exponátů, včetně historických i současných fotografií, obrazů, kreseb a knih. Za největší cenu 1,08 milionu dolarů se prodal obraz amerického malíře Newella Converse Wyetha Duel na pláži.

Washingtonská National Geographic Society patří k největším neziskovým vědeckým a vzdělávacím společnostem na světě. Částka získaná v aukci bude použita na správu archívu a na podporu mladých umělců a fotografů.