Soderbergh natočil vydařený globální film o světové nákaze

Zachrání ji? Matt Damon je jediným známým člověkem, který je vůči nové nákaze imunní. Nyní se všemi prostředky snaží, aby se smrtícímu nebezpečí vyhnula i jeho dcera

Zachrání ji? Matt Damon je jediným známým člověkem, který je vůči nové nákaze imunní. Nyní se všemi prostředky snaží, aby se smrtícímu nebezpečí vyhnula i jeho dcera Zdroj: warner bros

Filmografie režiséra Stevena Soderbergha nabízí dvě velké skupiny snímků. Do první spadají artová dramata, jimž rozumí vskutku málokdo (Dívka na přání či Hollywood, Hollywood), druhá kategorie pak nabízí snímky jako Dannyho parťáci nebo Traffic – nadvláda gangů. Tedy přístupné filmy přecpané slavnými hereckými jmény. Soderberghovo nejnovější dílo Nákaza se zařazuje do té druhé kategorie, byť k pohodě a rozesmátosti Dannyho parťáků má hodně daleko.

Jak slibuje název, Soderbegh téměř s dokumentární věrohodností vykresluje průběh globální pandemie neznámé choroby. Nejprve zachycuje jednotlivá ohniska, která všechna pocházejí z jediné párty v Hongkongu, ale díky dnešním technologickým vymoženostem se šíří neuvěřitelnou rychlostí. Technologie a vědecký svět pak mají být hlavními zbraněmi proti viru. Ale dlouhou dobu selhávají, lidé celosvětově panikaří, města se mění v ruiny a jeden blogger si na celém neštěstí buduje solidní kariéru.

Nákaza na první pohled nepřináší vůbec nic nového, jen přesně shrnuje a umělecky zpracovává situace, o nichž se každý rok spekuluje. Ale žádná z nich reálně nenastala desítky let. Je tedy obtížné snímek vnímat jako kontrapunkt ke každoroční mediální hysterii, protože vychází z obdobných ideových východisek, byť zde smysluplných (nákaza již totiž reálně propukla).

Nový je však ve filmových možnostech vyprávění. Podobně jako slavná trilogie o agentovi bez minulosti Jasonu Bourneovi i Nákaza je globálním filmem. Záběr z Číny předchází krátkému záběru ze Švýcarska a pak se divák ihned ocitá v americké laboratoři. Aristoteles i Nicolas Boileau by byli zmateni. Dnešek však již tyto skoky povoluje. Bourne se ale ještě stále držel při zdi, protože hlavní hrdina byl jedinec, který v tomto roztěkaném světě stále naplňuje tradiční dramatické funkce.

To v Nákaze je globální jednak střih, ale také hrdina. Hrdina-jednotlivec neexistuje, nelze za něj považovat jediného imunního člověka na světě (Matt Damon), jednotlivé vědce, oběti, vojáky ani zmíněného bloggera. Dnešní svět je prost hrdinů, přesto se hlavního záporáka (nákazu) podaří porazit univerzální lidskou pílí, snažením a možná překvapivě i mixem všech možných a vzájemně si odporujících ideologií. Na první pohled zcela tradiční, při detailním pohledu však dost netradiční snímek.

Nákaza

(drama, USA, 106 minut)
Režie: Steven Soderbergh
Hrají: Matt Damon, Marion Cotillardová, Kate Winsletová, Jude Law
Premiéra: 20. října
Hodnocení: 70 %

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.