V USA vyjde slavný Hemingwayův román s desítkami alternativních konců

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway Zdroj: Profimedia.cz

Americké vydavatelství Scriber vydá v úterý klasický román Sbohem, armádo od Ernesta Hemingwaye, přičemž výjimečnost tohoto vydání je v tom, že kniha bude obsahovat 47 alternativních zakončení románu, která autor napsal.

Ernest Hemingway sám přiznal, že ve snaze o co nejpřesnější popis přepisoval konec válečného románu 39krát, alternativ ale nakonec vzniklo 47.

Sbohem, armádo je částečně autobiografická kniha, jde o milostný příběh na pozadí italských operací 1. světové války.

Podle serveru BBC bude aktuální vydání románu vedle alternativních pasáží obsahovat také Hemingwayův vlastní úvod k vydání z roku 1948. Nejnovější americké vydání knihy uvede také předmluva romanopiscova syna Patricka Hemingwaye a úvod Hemingwayova vnuka Seana.

Ernest Hemingway ve svých 24 letech, v době kdy žil v Paříži a měl za sebou již zkušenosti ze světové války

Nositel Nobelovy ceny za literaturu Ernest Hemingway se narodil se v Illinois v roce 1899, svou kariéru začal jako novinář v Kansas City, když mu bylo 17 let. Když Spojené státy vstoupily do války, připojil se k dobrovolnické sanitní jednotce v italské armádě. Ve válce byl zraněn a vrátil se do Států, kde se stal reportérem.

Jako reportér byl brzy poslán zpátky do Evropy, aby pokrýval akce, jakými byla například revoluce v Řecku a španělská občanská válka. Psát začal ve dvacátých letech minulého století, když pobýval v Paříži.

Hemingway pozdější léta svého života trávil na Floridě a na Kubě a v roce 1960 přesídlil do Idaha. V roce 1961 se Hemingway ve věku 61 let zastřelil.