Žiju, miluju, zabíjím a jsem spokojený, hlásá tupý Barbar Conan 21. století

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: hce

Svět se podobně jako v osmdesátých letech cítí ohrožen, proto se na scénu znovu dostávají neohrožené hordy svalů, které zachrání lidstvo. Tím záchranným svalstvem není nikdo jiný než legendární Barbar Conan, postava z díla spisovatele Roberta E. Howarda, která se proslavila především díky ztělesnění Arnolda Schwarzeneggera. Nyní si jej zahrál Jason Momoa, přidal se třetí rozměr, ale jinak zůstalo téměř vše při starém – jen se ještě více přitlačilo na pilu patosu a filmařské hlouposti.

Příběh je jednoduchost sama. Conan se chce pomstít za smrt otce a trochu nezáměrně také zachránit jednu spanilou děvu ze spárů zlého vládce světa. K tomu mu pomáhá banda hrdinných pirátů, teče u toho hodně krve a nažvaní se spousta kvazi metafyzických blábolů („Žiju, miluju, zabíjím a jsem spokojený,“ říká Conan své budoucí osudové paní). Podobná dílka vskutku měla být skryta hluboko v osmdesátých letech, případně je nějaká béčková produkce měla natočit rovnou pro DVD.

Ale v kině něco podobného působí, asi jako kdyby vznikla celovečerní verze Plechové kavalerie. A ke scénáři sestaveného ze samých klišé by se přidala hrozivá režie a evidentní nesmysly způsobené chaotickým střihem. Tím Barbar Conan připomíná dnešní české filmy, které jdou do kin nejspíš také bez jediné kontrolní projekce.

Barbar Conan

(fantasy, USA, 110 minut)
Režie: Marcus Nispel
Hrají: Jason Momoa, Bob Sapp
Premiéra: 18. srpna
Hodnocení: 10 %