Letošní svatomartinské víno má být ročníkem století!

ilustrační foto

ilustrační foto

Spíše než mladé je skoro dospělé. Hebké a svěží. Na svatého Martina se otevírají vinné i pivní sklepy. Zatímco sládci připravili k tradiční kachně těžší převážně tmavá piva, vinaři dokončují letošní sklizeň, těší se z velmi kvalitních hroznů a skoro nedočkavě začnou ochutnávat mladá letošní vína.

Marketingový počin moravských a českých vinařů rychle opanoval trh s mladým vínem a svatomartinské „válcuje“ slavné Beaujolais Nouveau. To letošní chutná podle vinařů ani ne tak jako mladé víno, ale takřka jako dospělé. Způsobilo to letošní teplé slunečné počasí.

„Rok byl pro révu příznivý již od samého začátku, v půdě bylo po podzimních deštích dost vláhy. Probíhalo rovnoměrné rašení a kvetení révy bylo v teplém a suchém období, v tom probíhal i další příznivý vývoj révy,“ říká k vývoji révy Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy. A Pavel Vajčner, šéf Znovínu Znojmo, pokračuje: „Deště v polovině srpna přišly v pravou chvíli. Doladily vývoj prakticky všech odrůd, zejména však těch, které dozrávají později. Vytvořil se mimořádně vysoký cukr v hroznech, přiměřená je i velikost bobulí“.

Počasí přálo všem odrůdám, díky tomu, že slunce a vyšší teploty vydržely až do konce sklizně, však chuťově dozrála zejména červená vína. „Ročník 2015 nám pomůže dokázat světu a především domácím spotřebitelům, že světová červená vína se dělají i na Moravě!“, těší se David Šťastný ze Chateau Valtice.

A co na to říkají ve sklepích, například Habánských? „Aromatické a chuťové vjemy jsou výraznější a čistější než v v předchozích letech. Odrůdy a jejich typické projevy jsou čitelnější. Z takto zdravých hroznů je výroba vína snadnější,“ říká Josef Svoboda.

Vinaři slibují kvalitu, tu by měla potvrdit již letošní mladá vína, která přicházejí na trh pod značkou svatomartinská. „Perfektní kvalita hroznů a jejich vysoká vyzrálost se musí zákonitě promítnout do charakteru vína. Letošní svatomartinská jsou již dobře vyvinutá, dá se říct, že jsou téměř dospělá, ale přitom si zachovávají svěžest a ovocnost, svůj mladistvý styl,“ popisuje první mladá vína František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

Milovníky vín s přívlastkem pak potěší slova Pavla Vajčnera: „Hrozny na svatomartinská vína měly výrazně vyšší cukernatost než v minulých letech, ta se tak přiblížila přívlastkovým vínům. Čekáme, že svatomartinská vína budou hebká, aromatická, svěží a s tóny vyzrálých hroznů.“

Taky se na první ochutnávku letošního vína tak těšíte? Nezapomeňte: Martina je ve středu 11.11.