Luhačovice slaví. Pohlednicemi

Luhačovice si letos připomínají šest set let od první písemné zmínky. Oslavy zahajuje výstava historických pohlednic.

O desítky až stovky let zpátky se vrátí návštěvníci výstavy nazvané Luhačovice v historických pohledech. V galerii Městského domu kultury Elektra mohou vidět celkem pět stovek pohlednic, které pořadatelům zapůjčili sběratelé.

K vidění jsou různé druhy pohlednic, k těm nejstarším a také nejvzácnějším patří litografické. Vydal je tiskař Theodor Böhn v Novém Městě nad Metují v roce 1899. Přitom jen o rok dřív založil v Luhačovicích Julius Motal vůbec první světlotiskovou tiskárnu na Moravě. Pohlednice z této produkce jsou také k vidění na výstavě. I kolorované, hlubotiskové, ofsetové nebo okénkové. Kolekci topografických pohlednic z konce devadesátých let tiskl i místní nakladatel Iren Jeslík.

Litografická zobrazení doplněná dekorem zase sloužila k výzdobě známých lázeňských pohárků a skleniček, které si lázeňští pacienti většinou odváželi domů jako suvenýr. Na výstavě tedy můžou lidé vidět také přes padesát kusů takzvaných pítek minerálních vod. Luhačovice se vyznačovaly tím, že sem v minulosti, a zejména v devatenáctém století, jezdili často známí umělci.

Centrum pro výtvarníky

„Mezi nimi vynikali malíři, a to hlavně krajináři, kteří si nenechali ujít příležitost ke zvěčnění lázní i okolí. Jejich působivé motivy a obrazy s luhačovickou tematikou také posloužily jako pohlednice, kolorované světlotisky nebo fotomontáže. V pohlednicové formě se zachovala díla známých umělců, jako byli Antonín Slavíček nebo Joža Úprka. I takové exponáty můžou lidé vidět u nás na výstavě,“ láká ředitelka Městského domu kultury Elektra Hana Slováková.

Výstava Luhačovice v historických pohledech chce připomenout dobu, kdy lázně vypadaly úplně jinak. „Starší návštěvníci si asi zavzpomínají a mladší ani netuší, že krásná zákoutí s romantickými domy ustoupila nové výstavbě, nebo že lázeňské náměstí bylo dříve řekou rozdělené na dvě části,“ doplňuje ředitelka.

Slovo pohlednice vyvolává jasnou představu o rozměrech exponátů, ale není to úplně pravda. Součástí výstavy jsou totiž také velké formáty černobílých pohlednic, lesklé fotopohledy. Záběry na nich pocházející ze šedesátých let devatenáctého století, proto mají velkou dokumentární hodnotu.

Nebýt několika nadšených sběratelů historických pohlednic, kteří se podělili s lidmi o své poklady, výstava by nikdy nemohla vzniknout. Je mezi nimi třeba i divadelní režisér Zdeněk Petrželka alias J. A. Pitínský. Díky nim se můžeme vrátit do nostalgických časů bez digitálních fotoaparátů a kamer, do doby, kdy byly pohlednice pro lázeňské hosty jedním z mála spojení s domovem a také později jedinou viditelnou vzpomínkou.

Expozice Luhačovice v historických pohledech je spojená také s výstavou výtvarných prací k pětadvacátému výročí založení luhačovické základní umělecké školy a potrvá do konce února.

Přehlídka i koncert

Tím však program oslav šesti set let od první písemné zmínky o Luhačovicích zdaleka nekončí. Významné místo v něm má víkend 11.–13. května, kdy zástupci města slavnostně posvětí místní léčivé prameny.V třídenním programu nebude chybět například módní přehlídka dobových kostýmů, výstava historických automobilů a kol nebo koncert zpěvačky Lenky Filipové.