Margita zapěje světové árie

Nejslavnější světové árie a písně zazpívá v neděli v karlovarském divadle Štefan Margita.

Metropolitní opera New York, milánská La Scala, Mnichovská státní opera. V letošním programu Štefana Margity se skví také španělská metropole Madrid nebo nizozemský Amsterodam. V plánu vystoupení se kromě předních scén operního světa objeví také několik českých zastávek, vždyť světoznámý tenorista se slovenskými kořeny žije v Praze. Budou mezi nimi také Karlovy Vary, do kterých Margita přiveze program Nejslavnější světové árie a písně. Představení začíná v neděli 19. února v půl osmé večer, ceny lístků se pohybují od 200 do 590 korun.

Tenorista zazpívá řadu árií světového operního repertoáru. V programu se objeví i úpravy „ohnivých“ slovenských, maďarských a balkánských lidových písní, které byly součástí posledního nejúspěšnějšího projektu Štefana Margity na CD Ja Ra Laj, oceněného v zahraničí řadou kritik. Zazní i přídavkové evergreeny, jako je Schubertova Ave Maria a v závěru koncertu malé překvapení z repertoáru světových muzikálů.

Doprovází Quattro

Nejkrásnější muzikálové melodie představil Štefan Margita už na svém předvánočním turné. „Diváci, kteří chodí na operu, si mě můžou najít i jindy. Proto jsem volil repertoár bližší širokému okruhu publika,“ vysvětloval nezvyklou změnu.

Na podobné turné vyrazil naposledy před několika lety, teď ho v Bratislavě, Praze, Hradci Králové, Mladé Boleslavi a Českých Budějovicích doprovázela klavíristka Katarína Bachmannová s hosty Martinou Bártovou a Janem Křížem a muzikálovými talenty Divadla Kalich. „Rád uvádím před své publikum mladé lidi, kteří jsou talentovaní,“ říká s oblibou Margita.

To platí také pro karlovarské vystoupení, kde ho bude doprovázet mladý a dynamický orchestr Quattro, jehož koncert zaujal posluchače na festivalu Zlatá Praha, a který Margitu doprovázel také během posledního vánočního turné v roce 2011.

Současný repertoár

Nejvýznamnější rolí Štefana Margity je v současné době Laca z Janáčkovy opery Její pastorkyňa. Interpretoval ji s obrovským úspěchem v mnoha evropských městech a na japonském festivalu Saito Kinen.

Margita, který spolupracuje s předními světovými dirigenty, interpretoval také tenorový part Beethovenovy Deváté symfonie, Mahlerovy kantáty Píseň žalobná, Listovy Faustovské symfonie Kodályho kantáty Psalmus Hungarius nebo Mozartova Requiem. Mnohá jeho vystoupení po evropských velkoměstec.

ŠTEFAN MARGITA

• Narodil se 3. srpna 1956 v Košicích.
• Studoval na uměleckoprůmyslové škole v Košicích obor fotografie.
• Poté nastoupil na košickou konzervatoř.
• V roce 1981 se stal členem zpěvohry v Prešově, v roce 1983 přešel na operní scénu v Košicích.
• V roce 1986 zvítězil na Pražském jaru a v srpnu téhož roku získal angažmá v opeře Národního divadla v Praze.
• Od roku 1998 působí jako svobodný umělec bez stálého pracovního poměru.
• V roce 1992 se oženil se zpěvačkou Hanou Zagorovou.