Metan syčí pod koly, na plesy jen bez sedel

Šestice odvážných mladých mužů z Ostravy se nazvala Metan trials. Podle důlního plynu.

Věnují se sportu, který je málo známý. Na speciálních kolech bez sedel skáčou po kamenech, kmenech stromů, vracích aut nebo obrovských cívkách od kabelů. Nyní připravují vůbec první mistrovství České republiky v biketrialu, které se v Ostravě uskuteční.. Stane se tak v květnu na Černé louce.
„ Protože žijeme ve městě, kde je hodně metanu, tak jsme si to spojili dohromady,“ vysvětluje název občanského sdružení Metan trials Aleš Nenička. Na kolech začali mladí muži skákat někdy před deseti lety ještě v pubertálním věku. A drží je to dodnes, kdy mají mezi jedenadvaceti až pětadvaceti lety a věnují se studiu na vysokých školách.
Proč je jich v Ostravě jen šest? Odpovědí je, že naučit se skákat dobře není vůbec snadné.„Nejdůležitější je rovnováha. Najedete třeba kolem na kolej. Snažíte se na ni udržet nejprve na dvou kolech, pak třeba na zadním, a pak můžete zkoušet otočky. Chce to trpělivost, trvá to dlouho a takové věci lidi většinou odradí,“ vysvětluje Michal Buček, jak začít zvládat techniku.
Ve volných chvílích příznivci biketrialu obhlížejí Ostravu a hledají vhodný terén pro svůj sport. Loni tak objevili velké klády naskládané v blízkosti Slezskoostravského hradu. „Doufáme, že tam ty klády vydrží co nejdéle,“ přeje si Martin Scholz, další člen sdružení. „ Máme oči na šťopkách a hlídáme, kde co leží,“ směje se Nenička. Velké klády jsou na skákání optimální. „Velmi dobré jsou také velké kameny u Ostravice nedaleko Vratimova,“ připomíná Scholz další z oblíbených míst metanové šestice.

Hurá i na ples

Před necelými třemi lety začali Metan trials nabízet i různá exhibiční vystoupení. Vyrobili si vlastní překážky, které naloží do přívěsného vozíku za auto a vyrážejí na představení. Doplňují tak různé sportovní akce nebo hudební festivaly. Stále populárnější jsou prý na plesech. „Nedávno jsme vystupovali na plesu sportovního gymnázia v kulturním domě Akord nebo plese střední umělecké školy v Ostravě,“ směje se Nenička. „Oblíbeným číslem je skok s kolem přes diváky. To vypadá hodně nebezpečně,“ doplňuje Neničku kolega Buček. Speciální kola , která členové Metan trials používají, stojí okolo čtyřiceti tisíc korun. Buček tvrdí, že biketrial je vlastně bezpečný sport, mnohem bezpečnější než klasická jízda na kole. „Prostě nejede vůbec rychle, vlastně si jenom tak skáčete,“ snaží se Buček přesvědčit okolí o tom, jak je to všechno vlastně snadné.