Mima uctí nazí herci „navádění“ diváky

Kašparův kolínský Mimoriál láká především na mezinárodní představení Casablanca Therapy.

V Kolíně se narodil jako Jan Kašpar Dvořák, v Paříži se proslavil coby Jean Gaspard Deburau. Byl nejvýraznějším představitelem evropské pantomimy v devatenáctém století. A tradice pouličního divadla, kterým se proslavil, znovu ožije v jeho rodišti.
Ve dvou dnech – ve čtvrtek 16. a pátek 17. září se Kolín promění ve velký divadelní sál. Kašparův kolínský Mimoriál se uskuteční popatnácté.
„Doufáme, že přijdou alespoň tři tisíce lidí jako loni,“ přeje si Lucia Kašiarová z občanského sdružení ALT@RT, které akci pořádá počtvrté.
„Půlkulaté“ výročí, které Mimoriál slaví, je podle ní důvodem k lákadlům.

Počtvrté v Česku

Ve dvou dnech se na Karlově náměstí a v Městském společenském domě odehraje celkem patnáct představení, které doplní dva koncerty. Vystoupí soubory z Anglie či Německa. A hlavně: Kolín se stane teprve čtvrtým městem v Česku, v němž diváci zhlédnou mezinárodní projekt Casablanca Therapy. Vystoupení, pod nímž je podepsaný slovinský režisér Bojan Jablanovec a v němž hrají dvě herečky z Dánska, dvě z Polska a jeden Slovinec. Nejedná se o čistou pantomimu, herci mluví anglicky, jejich slova překládají titulky. „Hra je založená na textu, ale zároveň se jedná o fyzické divadlo, herci hodně pracují se svým tělem. V představení se objevuje dost nahoty, což může někoho překvapit až šokovat,“ říká Adriana Světlíková z organizace Nová síť, která je koproducentem mezinárodního projektu.
Množstvím „nemluvených prostředků“ splňuje hra kritéria nutná pro účast na Mimoriálu. Ostatně akce není definovaná jako přehlídka pantomimického, ale právě nonverbálního, pohybového a pouličního divadla.
Casablanca Therapy má podle Světlíkové striktní scénáristickou kostru, zároveň je však ve hře dostatečný prostor pro improvizaci. „Záleží na publiku,“ tvrdí Světlíková, že žádná repríza představení není úplně stejná.Což by mělo být společné vlastně pro všechno, co bude v Kolíně ve dvou dnech Mimoriálu k vidění.

Amatéři s profesionály

Například interaktivní taneční pohádka s názvem Putování ve větvích. „Děti jsou spolutvůrci dospělých herců a tanečníků. Zují si boty a vydají se spolu s nimi na pomyslnou pouť. Snažíme se děti pokaždé dovést ke stejnému konci. Pokud však budou hodně aktivní, mohou do vyznění pohádky promluvit,“ říká líčí režisérka představení Lenka Tretiagová.
Patnáctý ročník Mimoriálu si dává za cíl spojit amatérské herce a profesionály ve svém oboru. Domácí a zahraniční scénu. A úplně největším oceněním by patrně bylo, kdyby pro akci platila parafráze slov, která má na hrobu vyrytá mim Gaspard (nebo chcete – li Kašpar): „Zde leží ten, který všechno řekl, ač nikdy nepromluvil”.