Ministr Besser zrušil prohlášení gotických sklepů památkou

Ministr Jiří Besser (za TOP 09) zrušil prohlášení gotických sklepů poblíž Národní třídy v Praze kulturní památkou. Věc vrátil ministerským úředníkům k novému posouzení. Řekla to Eva Tichá z ministerstva kultury. Ministerstvo prohlásilo sklepy památkou již na přelomu roku, investor ale proti rozhodnutí podal rozklad. V místech, kde byly sklepy objeveny, má vyrůst multifunkční stavba Copa centrum.

Velmi zachovalé sklepy archeologové odkryli v létě 2009 pod pozůstatky domů, které byly zbořeny při výstavbě metra v 70. letech minulého století. Kvůli překvapivě dobrému stavu archeologové požádali o jejich prohlášení za památku. Ministerstvo je za kulturní památku na žádost archeologů vyhlásilo již na přelomu roku, investor ale proti rozhodnutí podal rozklad. „Uvedené rozhodnutí ministerstva kultury bylo rozhodnutím pana ministra (v rámci řízení o rozkladu) zrušeno a vráceno k dalšímu šetření,“ uvedla Tichá. Důvod, proč Besser takto rozhodl, ministerstvo neuvedlo. V minulých měsících Besser vyvolal některými svými kroky ostrou kritiku, podle níž jeho rozhodnutí nahrávají developerům. Kritikům se například nelíbí schválení demolice domu na Václavském náměstí nebo postoj ministra v kauzách o zachování nákladového nádraží Žižkov.

Pokud by se gotické sklepy ve Spálené ulici staly kulturní památkou, musel by je investor ochránit a zabránit jejich zničení. Znamenalo by to pro něj omezení počtu parkovacích míst v podzemních podlažích. Multifunkční objekt Copa centrum má stát podle původního oznámení investora zhruba čtyři miliardy korun. Bude mít čtyři podzemní a sedm nebo osm nadzemních podlaží. V šesti propojených budovách se plánují byty, kanceláře, pasáže s obchody či parkoviště pro 250 aut. Objekt bude propojen s obchodním domem Tesco. Zatím není jasné, kdy bude Copa centrum dokončeno, v současné době stavba nepokračuje. Investorem je společnost Copa Centrum Národní s.r.o Sebastiana Pawlowského. Ten byl často spojován s vedením Prahy. Magistrátu pronajímal například Škodův palác, za jehož dvacetiletý pronájem Praha zaplatí čtyři miliardy korun. Stavby objektu chce využít i dopravní podnik, který plánuje opravit stanici metra Národní třída. Podle dřívějších informací během rekonstrukce stanice zmizí současný vstup do metra a na jeho místě vznikne v podzemním patře nový moderní vstup. Do podzemí se přesune také vestibul. Podle archeologa Tomasze Cymbalaka z Národního památkového ústavu (NPÚ), který vedl záchranný výzkum, se musí v současné době ke sklepům přistupovat tak, jako by již byly za památku prohlášeny. Dodal, že schvalovací proces jim prozatím zaručuje zachování, ideální situací ale není ani pro jednu stranu. „Investor má tak trochu svázané ruce a sklepy jsou v takovém vzduchoprázdnu,“ poznamenal. V současné době jsou klenby sklepů zajištěny výdřevou proti případnému zřícení. Podle Cymbalaka by bylo ještě potřeba zvenčí zabezpečit odhalené konstrukce. „Nyní je to uděláno jen v minimální míře,“ řekl. Jak dlouho bude další řízení trvat, není zatím jasné. „Do roka a do dne snad budeme vědět, co dál,“